Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Apturēts apjomīgs Rīgas namu pārvaldnieka juridisko pakalpojumu iepirkums

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) apšaubījis Rīgas namu pārvaldienieka izsludinātajā konkursā uzvarējušās juridisko pakalpojumu firmas Lex Interpretis kvalifikāciju un pieredzi. 2010.gadu uzņēmums beidzis ar negatīvu pašu kapitālu, turklāt lielāko daļu no tās aktīviem veidojuši debitoru parādi, ceturtdien ziņojis Latvijas Radio. 
Pavasarī apritēs gads kopš Rīgas namu pārvaldnieks meklē juristus komunālo parādu piedzīšanai un konsultāciju sniegšanai. Lai arī pašvaldības uzņēmumā ir Juridiskā pārvalde, kurā vēl ir atsevišķa tiesvedību nodaļa ar gandrīz desmit darbiniekiem, pašvaldības uzņēmumam nepieciešami vēl vairāki juristi, stāsta pārvaldes vadītāja Indra Dreika. Papildspēku atlase ieilgusi, jo tā vietā, lai pieņemtu štatā dažus darbiniekus, namu pārvaldnieks grib pirkt ārpakalpojumus. 

Septembrī konkursa komisija par labāko atzina firmas Lex Interpretis piedāvājumu sniegt juridiskos pakalpojumus par 55 latiem stundā. Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs, izpētot pēdējo gadu iepirkumus, secinājis, ka šis ir viens no lielākajiem iepirkumiem juridisko pakalpojumu sniegšanā Latvijā. 

Par šo izvēli IUB sūdzību iesniedza otrs pretendents - advokātu birojs Cers un Jurkāns. IUB nesaskatīja prettiesisku vienošanos starp namu pārvaldnieku un uzvarētāju tajā, ka apsaimniekotāja prognozētā līgumcena bija identiska Lex Interpretis nosauktajai. Taču birojs pievienojās advokātu biroja šaubām par uzvarētāja kvalifikāciju un pieredzi. Sūdzības iesniedzēju ieskatā minētais rada šaubas, vai uzvarētājs jebkad varētu būt apkalpojis lielu komercsabiedrību ar diviem tūkstošiem klientu vai darbinieku, kā to prasa konkursa nolikums.

Iepirkumu uzraudzības birojs pārmet, ka komisija tiešām to nav pārbaudījusi, bet akli paļāvusies uz pretendenta teikto. Tāpat, pēc biroja domām, komisijai bija jāizvērtē vai piesaistot tikai divus juristus Lex Interpretis spēs izpildīt plānoto darbu apjomu - 500 darba stundas mēnesī. Citu darbinieku pieaicināšanu konkursa nolikums neparedz, secina iepirkuma uzraugi.

Apsaimniekotāja pārstāve Indra Dreika, kas pati nav iepirkuma komisijā, uzskata, ka uzvarētājs acīmredzot ir pārliecinājis, komisiju, ka spēs darbus izpildīt. Savukārt otri pretendenti - advokāti Olavs Cers un Jānis Jurkāns pēc rezultāta paziņošanas iesnieguši jaunu sūdzību. Līdz tās izskatīšanai 31. janvārī advokāti atsakās komentēt savu rīcību.

Firmas Lex Interpretis īpašnieki vairākus gadus bija divi Latvijas politiskajā virtuvē labi zināmi cilvēki - Raimonds Lazdiņš un Jānis Dzanuškāns. Vēl vasarā daļas uzņēmumā piederēja ekspremjera Aigara Kalvīša padomniekam, bēdīgi slaveno drošības likumu grozījumu autoram, Lazdiņam. Viņš tagad vada Rīgas lidostas drošības dienestu, bet kādreiz strādāja Baltijas apdrošināšanas namā, kura lielākais īpašnieks ir Rīgas mēra Nila Ušakova padomnieks Ēriks Teilāns. 

Dzanuškāns, starp citu arī kādreizējs Kalvīša komandas loceklis, tagad pats ir Ušakova ārštata padomnieks. Rīgas namu pārvaldnieka konkursa favorīts Lex Interpretis savulaik bija Dzanuškāna advokātu biroja juridiskais nosaukums, taču tagad zvērinātam advokātam ir atsevišķs birojs.

Dzanuškāns Latvijas Radio apgalvojis, ka viņu nekas ne ar iepirkumu, ne ar uzņēmumu nesaista. Lex Interpretis vienīgais īpašnieks ir kāds plašāk nezināms Kaspars Bakāns. Uzņēmumu reģistra informācija liecina, ka viņi ar Dzanuškānu nav sveši, jo abiem kopīgi pieder cits uzņēmums Archi Vision, kas reģistrēts tajā pat adresē Jūrmalā. Rīgas namu pārvaldnieka pārstāve uzskata, ka Dzanuškāna saiknē ar konkursa uzvarētāju nav saskatāms interešu konflikts, tādēļ nav pamata Lex Interpretis atstumt no iepirkuma. Arī Rīgas mērs Nils Ušakovs šeit nesaskata ētiska rakstura pārkāpumu, apgalvo viņa preses sekretāre Anna Kononova.

Ja firma Lex Interpretis iegūs tiesības pārstāvēt Rīgas namu pārvaldnieku un sniegt juridiskās konsultācijas, tad nelielais uzņēmums gada laikā par to saņems 174 tūkstošus latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas