Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Atzīst Pāvilostas pelēko kāpu par dabas liegumu

Salīdzinoši netradicionāli — ar saksofona dueta izpildītu skaņdarbu un kūkas — kāpostā saspraustu marinētu sēņu ēšanu pirmdien norisinājās Ministru kabineta (MK) komitejas sēde. Visu šo jautrību sacēla vairāk nekā desmit skolnieku un studentu no biedrības Zemes draugi, kuri bija ieradušies aizstāvēt ideju par Pāvilostas pelēkās kāpas iekļaušanu dabas liegumu sarakstā. Neviltots bija viņu prieks, kad pēc sešu gadu ilgas cīnīšanās ministri šo ideju atbalstīja.

Vēl svētdien aptuveni 90 cilvēku pulcējās Pāvilostā, lai atzīmētu gada jubileju, kopš šis jautājums bija iestrēdzis MK gaiteņos. Tika vāktas sēnes, kuras līdz pirmdienas rītam bija jau samarinētas un pasniegtas kā ciemakukulis sēdes dalībniekiem. Tāpat cilvēki pelēkajā kāpā bija saskaitījuši aptuveni simt nelikumīgi iebraukātu ceļu un sliežu. Tieši šādas patvaļas apkarošanai un unikālā teritorijas 42,5 hektāru platībā pienācīgai apsaimniekošanai arī bija nepieciešams izveidot liegumu.

Diena jau ir rakstījusi, ka pirms gada Sakas novada dome, iebilstot pret vairāku zemes gabala iekļaušanu šajā liegumā, jo to īpašniekiem tiktu ierobežota saimnieciskā darbība, tajā skaitā būvniecība, šī jautājuma virzīšanu nobremzēja. Tomēr ne iedzīvotāji, ne Vides ministrija (VidM) nepiekrita kādas kāpas daļas neiekļaušanai lieguma teritorijā. Tad no pašvaldības nāca "kompromiss" — teritorijas, kas pašreizējiem to īpašniekiem atdotas kā kompensējamā zeme, jāatpērk par tirgus cenu. Kā liecina Sakas novada domes informācija, šādi ir septiņi zemes īpašumi 1,3 hektāru platībā. Iepriekš izskanējis, ka to atpirkšanai varētu būt nepieciešams aptuveni viens miljons latu.

Tā kā valdība ir atteikusies tam piešķirt naudu, VidM atvēra ziedojumu kontu. Līdz šim tajā gan ieskaitīti vien 47 lati. No sarunas ar vides ministru Raimondu Vējoni (ZZS) izriet, ka ministrija īpaši ar ziedojumiem nerēķinās. Viņam gan arī nav zināms, cik daudz līdzekļu varētu būt nepieciešams, jo ar atsevišķo zemju īpašniekiem vēl nekas nav runāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas