Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Austrumu slimnīcā pacientam ķirurģiski izoperēts 21 kilogramu smags audzējs

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionārā "Latvijas Onkoloģijas centrs" pacientam veikta sarežģīta operācija, izņemot 21 kilogramu smagu audzēju, kas līdz šim ir smagākais audzējs, kas izņemts slimnīcā un, iespējams, arī Latvijā, aģentūru LETA informēja slimnīcā.

Iepriekš smagākā bija 2020.gada janvārī stacionārā "Latvijas Onkoloģijas centrs" izoperētā 15 kilogramus smagā sarkoma.

Kā norāda RAKUS Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikas virsārsts onkoloģiskajā uroloģijā Kārlis Pētersons, pacienta veselības stāvoklis salīdzinoši īsā laikā bija kļuvis kritisks. Audzējs sāka ļoti strauji augt, un tas ietekmēja ne tikai viņa veselības stāvokli, kas pasliktinājās, bet arī dzīves kvalitāti.

66 gadus vecais pacients nokļuva Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikas ārstu redzeslokā, jo guva vēdera traumu, pēc kuras tika veikta kompjūtertomogrāfija vēdera dobumam, un ārsti konstatēja veidojumu pie labās nieres. Saskaņā ar pacienta stāstīto sākotnēji izmeklējumos atklātais veidojums bija iekapsulējies, bet jo īpaši pēdējos mēnešos sāka strauji augt. Bija ārkārtīgi liels diskomforts, ierobežotas kustības un apgrūtināta pārvietošanās. Lai gan pacienta svars pieauga, vienlaikus viņš strauji novājēja un kļuva bezspēcīgs.

RAKUS stacionāra "Latvijas Onkoloģijas centrs" Onkoķirurģijas klīnikas vadītājs asociētais profesors Armands Sīviņš, apskatot pacientu, secināja, ka pacientam nepieciešama steidzama ķirurģiska ārstēšana, lai izoperētu audzēju, bet vienlaikus šī ķirurģiskā operācija ir izaicinājums, jo jāveic izmēros lielā audzēja ķirurģiska atdalīšana un izņemšana, kā arī ir ļoti augsts iespējamo intraoperatīvo un pēcoperācijas komplikāciju risks.

Kopumā operācija ilga piecas stundas, un ārsts uzsver, ka "to izdevās salīdzinoši ātri realizēt". Tā noritēja veiksmīgi un bez īpašiem sarežģījumiem.

Sīviņš skaidro, ka pēc operācijas konstatēts, ka audzējs svēra 21 kilogramu un bija nospiedis teju visus pacienta dzīvībai svarīgos vēdera dobuma orgānus un lielos asinsvadus. Operācijas gaitā, izņemot audzēju, pacientam nācās ķirurģiski izņemt arī labo nieri ar virsnieri, lielu daļu no diafragmas labā kupola un savienot kreisās atlikušās nieres vēnu ar dobo vēnu.

"Jāsaka, pacienta otra niere patlaban strādā ar uzviju jeb veic dubultfunkcijas, un tas ir ļoti labi," teica ārsts.

Pēcoperācijas periods bija smags - pacients intensīvās terapijas nodaļā pavadīja 11 dienas, taču pacienta atveseļošanās noris veiksmīgi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas