Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Bankas pētījums: Latvijā dzīves kvalitāte būtiski pieaugusi

Latvijā dzīves kvalitāte pēdējo deviņu gadu laikā ir būtiski pieaugusi, secināts Ferratum Bank veiktajā dzīves kvalitātes pētījumā Pacēlājs. Pieņemot, ka 2010. gadā dzīves kvalitātes indekss veidoja vienu punktu, 2019. gadā tas sasniedzis 1,29 punktus, otrdien informēja Ferratum Bank koordinators Latvijā Artis Bērziņš.

Kopumā dzīves kvalitāte vērtēta trijās dimensijās - ekonomiskajā, emocionālās un fiziskās veselības, kā arī personiskajā. Katrā dimensijā vērtēti pieci rādītāji, tādējādi kopumā pētījumā vērtējot 15 rādītājus.

Atbilstoši pētījuma datiem ekonomiskās dimensijas indekss 2019. gadā pieaudzis līdz 1,6 punktiem, īpaši strauji augot pēdējo triju gadu laikā, jo 2016. gadā indekss bija 1,35 punkti. Ekonomiskajā dimensijā vērtēti vidējie ienākumi uz vienu ģimenes locekli, brīvdienu izdevumi, bezdarba līmenis, patērētāju noskaņojumus un vecuma pensijas izmaiņas.

Emocionālās un fiziskās veselības indekss 2019. gadā pieaudzis līdz 1,13 punktiem. Bērziņš norādīja, ka šajā dimensijā ir iestājusies neliela stagnācija, jo 2016. gadā indekss bija 1,14 punkti. Šajā dimensijā vērtēts sagaidāmais dzīves ilgums, hospitalizēto skaits uz 1000 iedzīvotājiem, noziedzīgu nodarījumu skaits uz 10 000 iedzīvotājiem, dzimstības koeficients un augstākās izglītības līmenis.

Bērziņš norādīja, ka visbūtiskāk šīs dimensijas rādītāju paaugstināja augstākās izglītības līmenis, kas pieaudzis līdz 1,34 punktiem, un dzimstības koeficients, kas sasniedzis 1,18 punktus.

Tajā pašā laikā personiskās dimensijas rādītājs sasniedzis 1,14 punktus un arī šajā rādītājā ir stagnācija, jo arī 2016.gadā tas bija 1,14 punktu līmenī. Personiskajā dimensijā vērtēta apmierinātība ar apkārtējo vidi, apmierinātība ar darbu, apmierinātība ar finansiālo stāvokli, izrāžu un uzvedumu apmeklējumi.

Bērziņš sacīja, ka personiskās dimensijas rādītājs audzis tikai tāpēc, ka aug apmierinātība ar apkārtējo vidi, kā arī izrāžu apmeklējumu skaits. Savukārt apmierinātība ar darbu un finansiālo situāciju nepieaug.

Modes un stila eksperte, kā arī drāmas terapeite Kristīne Rudzinska sacīja, ka pēdējos gados cilvēkos novērojusi augstu izdegšanas sindromu. "Tā ir gan emocionālā, gan fiziskā izdegšana. Cilvēki uzstāda sev augstas prasības, dzen sevi uz priekšu, nepievērš uzmanību personisko resursu izmantošanai," viņa teica.

Bērziņš piebilda, ka dzīves kvalitātes pieaugums ir neapstrīdams, taču reizēm cilvēki sev izvirza grūti sasniedzamus un bieži arī nevajadzīgus mērķus. "Katram būtu pašam sev jādefinē savas vērtības un nav jāstrādā uz viltus vērtībām," viņš sacīja.

Maltā reģistrētā Ferratum Bank Latvijā strādā uz pakalpojumu sniegšanas brīvības pamata.

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Pieaugusi dzīves kvalitāte? Ja? A kur lai mersi noparko? Kvalitāte, šiem...!!!
.
.
PSRS laikos arī nemitīgi kladzināja par konsekvento augšupeju- cik tonnas čuguna vairāk izliets, salīdzinot ar iepriekšējo piecgadi un cik pudu labības savākts. Ar ko tas beidzās, mēs zinām. Makaronu karināšana turpinās ar jo briesmīgu spēku, un, neskatoties uz "dzīves kvalitātes pieaugumu", cilvēki bēg no valsts.
Bandzinieks
B
Nāc uz banku aizņemies naudu un krīti parādos. Mēs jūs visus tik ļoti mīlam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas