Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Bermudu zvērinātie atzīst latviešu kontrabandistu par vainīgu visās apsūdzībās

Bermudu Augstākās tiesas zvērinātie atzinuši par narkotiku kontrabandu aizturēto latviešu burātāju Jāni Zēģeli par vainīgu visās apsūdzībās, vēsta laikraksts The Royal Gazette. Zvērinātie pēc četru stundu apspriedes vienbalsīgi atzina 29 gadus veco Zēģeli par vainīgu narkotiku, ieroča un munīcijas glabāšanā un importēšanā.

Tiesa spriedumu Zēģelim pasludinās otrdien, 12.jūnijā. Zēģelim draud mūža ieslodzījums.

Apsūdzētais noliedza savu vainu visos apsūdzības punktos. Zēģelis neizrādīja nekādas emocijas, kad zvērinātie pasludināja savu spriedumu.

Kā jau ziņots, apsūdzētais šonedēļ tiesā pilnībā mainīja savas līdzšinējās liecības, paziņojot, ka narkotikas viņa burulaivā ieliktas, viņam nezinot, un ka to īpašnieks draudējis nogalināt viņa ģimeni.

Viņš apgalvoja, ka narkotikas un ieroci savā burulaivā "Arturs" atradis trešajā dienā pēc izkuģošanas no Trinidādas un Tobāgo.

Pēc viņa sacītā, narkotikas viņa laivā ielicis kāds krievu tautības vīrietis, kas pēc tam draudējis nogalināt viņa ģimeni, ja viņš neaizvedīs kravu līdz Latvijai.

Iepriekš policijā apsūdzētais sacīja, ka narkotikas viņa laivā iekrautas okeānā un ka viņš par kravas pārvešanu uz Latviju saņemtu divu miljonu dolāru atlīdzību.

Prokurors Rorijs Fīlds pauda neticību par Zēģeļa jauno notikumu versiju, paužot pārliecību, ka trīs bērnu tēvs Zēģelis piekritis pārvest narkotikas, lai nopelnītu naudu savai ģimenei nabadzīgajā Latvijā.

Gan prokuratūra, gan aizstāvības puse ir vienisprātis, ka Zēģelis ar narkotiku kravu pagājušā gada jūlijā izkuģoja no Trinidādas un plānoja doties tieši uz Latviju.

Prokuratūra uzstāj, ka Zēģelis zināja, ko dara, turpretī aizstāvības puse apgalvo, ka narkotikas viņa jahtā ieliktas, burātājam par to nezinot.

Fīlds pauda pārliecību, ka Zēģelis izgudrojis stāstu par viņam izteiktajiem draudiem.

Prokurors tiesā norādīja, ka Zēģelis savās liecības stāstījis par viņa ģimenes materiālajām grūtībām Latvijā, kas apliecinot, ka viņu motivējusi vieglā peļņa.

Zēģelis ar Londonā reģistrēto burulaivu Arturs aizturēts 2011.gada 1.augustā Bermudu salu Sentdžordžas ostā. Policija uz jahtas atrada 165 kilogramus kokaīna, kā arī deviņu milimetru pusautomātisko pistoli Beretta un 192 patronas.

Pēc ekspertu novērtējuma, Zēģela vestās kokaīna kravas vērtība ir 48 miljoni dolāru (27 miljonu latu).

Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Jānis Sīlis aģentūrai LETA sacīja, ka Zēģelis ir sazinājies ar Latvijas vēstniecību ASV, kas ir iesaistījusies Zēģeļa tiesību un interešu aizstāvībā tādā apmērā, kādā tā ir pieļaujama saskaņā ar 1963.gada Vīnes konvenciju par konsulārajiem sakariem. Zēģelim ir nodrošināts advokāts un tulks.

Pēc Sīļa sacītā, pēc notiesāšanas Zēģelim ir tiesības izteikt lūgumu izciest sodu Latvijā. Līdz šim šādu lūgumu Zēģelis nav izteicis ne ĀM, ne Latvijas vēstniecībai ASV.

Zēģelis bija nonācis arī Latvijas tiesībsargājošo iestāžu uzmanības lokā, vēl pirms tika aizturēts Bermudu salās.

Valsts policijas preses pārstāve Sintija Virse aģentūrai LETA sacīja, ka šo kokaīna kravu, visticamāk, nebija plānots realizēt Latvijas teritorijā. Tas neesot iespējams mazā pieprasījuma pēc kokaīna dēļ. Virse atturējās vērtēt, kurā valstī krava nonāktu, ja viņš būtu sasniedzis Eiropas krastus, jo policijas rīcībā šādas informācijas pagaidām nav. Policija uzsver, ka kokaīna krava bija paredzēta kādas lielās valsts tirgum.

Savukārt, Bermudu salās aizturētā latvieša jūrnieka Jāņa Zēģeļa radinieki pārliecināti par viņa nevainīgumu, piektdien vēsta laikraksts Diena. Salacgrīvā teju visi uzrunātie vietējie uzreiz zina teikt, kur dzīvo Jāņa vectēvs Arturs - Salacgrīvā gana cienīts pensionēts zvejas kuģa kapteinis -, bet, jautāti par pašu pieķerto narkokurjeru, tikai rausta plecus - dzirdēts jau ziņās par to ir, bet tas ir tik tālu, ko nu par to daudz satraukties!

Artura dzīvokļa durvis mums atver Zēģeļa krustmāte, kura atnākusi ciemos pie radinieka. Izdzirdējusi, ka ieradušies žurnālisti, viņa uzreiz ieaicina dzīvoklī un, pat nesagaidījusi, kad sāk uzdot jautājumus, uzreiz metas Jāni aizstāvēt. "Viņš ir ļoti labs puisis, ārkārtīgi pozitīvs, pajautājiet jebkuram Salacgrīvā! Tas, ko par viņu raksta, ir tīri meli. Pilnīgs fuflo!" viņa kaismīgi klāsta un iekarsdama vairākas reizes uzsver, ka "Jānis nebūtu spējis nevienu nogalināt, bet narkotikas ir nāvējoša inde".

Vectēvs, kuram par godu vārds dots arī Zēģeļa vecākajam dēlam, ir jūrnieku dzimtas dibinātājs - kā pats stāsta, cēlies no zemnieku ģimenes, bet 17 gadu vecumā aizgājis par zvejnieku, un viņa pēdās sekojis arī dēls un mazdēls Jānis.

Zēģelis Latvijā pabeidzis jūrskolu un kādu laiku strādājis tepat, dzīvodams lielā šaurībā divistabu mājiņā kopā ar māti, sievu, māsu un bērniem. Par krievu tautības vīrieti, kuru kā pārcelšanās uz Dienvidameriku izkārtotāju mazdēls piesaucis tiesā, vectēvs gan neko nezina. Viņš stāsta, ka aptuveni pirms četriem gadiem, kad bijusi krīze un Latvijā darbu Jānis vairs nav varējis atrast, viņš sācis meklēt iespējas ārzemēs.

Vispirms pabeidzis specializētus kursus Anglijā un tad nosūtīts darbā uz ostu un upju gultņu attīrīšanas kuģa Venecuēlā. Tur strādājis pēc režīma - nedēļu darbs, nedēļa brīva - un brīvajās nedēļās piepelnījies pie kāda vietējā uzņēmēja par jahtas kapteini, pārvadājot nelielas kravas tuvākajā apkārtnē. Drīz vien pie viņa uz dzīvi pārcēlusies arī māte un dēli, bet Jānis, izrēķinājis, ka izdevīgāk būtu strādāt tikai uz jahtas, darbu Venecuēlā pametis. Pēc neilga laika jau bijis sapelnījis gana, lai jahtu no darba devēja atpirktu.

Tas gan arī ir viss, ko Arturs zina par mazdēla dzīvi otrā pasaules malā. Kā pats saka: "Mums visiem ir maz informācijas, jo mums nav tāda daba, ka mēs sevišķi čupotos."

Arturs ir pārliecināts, ka Jānis nemelo, arī teikdams, ka nav zinājis, ka uz kuģa atrodas narkotikas. "200 kilogramu - tas priekš jahtas vai kuģa nav liels vairums. Ir visvisādas telpas, kurās tev var iebāzt, piemēram, atplēst apšuvumu un tur sastūķēt. Viņš taču visu laiku uz tā kuģa nedzīvo, kādā brīdī kāds tā arī izdara, Jānis aizbrauc, kur gribējis, un, viņam to pat nezinot, kāds atnāk, atplēš un to preci izņem ārā. Ja kāds tagad teiks, ka visu zina, kas tur notika, tās ir pupu mizas. Un, ja kāds teiks, ka viņi no tādas narkotiku vešanas tur labi dzīvoja, tā nav taisnība, jo patiesībā viņiem dzīve ir ļoti pieticīga."

Vienīgā radiniece Latvijā, ar kuru Jānis uzturējis ciešākus kontaktus, esot viņa māsa. Viņai gan pirmais jautājums ir - vai saruna ir oficiāla, vai arī uzbāžas kārtējie ziņkārīgie. Padzirdējusi, ka par brāli interesējas žurnālisti, viņa ātri atcērt - nekādu komentāru nebūs.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas