Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Bērziņš: Par okupācijas jēdziena lietošanu jādiskutē Latvijas un Krievijas vēsturniekiem

Valsts prezidents Andris Bērziņš uzskata, ka par to, vai Padomju Savienības rīcība Latvijā būtu jāsauc par okupāciju, jādiskutē Latvijas-Krievijas vēsturnieku komisijai, - šādu viedokli viņš šodien pauda Latvijas Radio 4.

Pēc prezidenta domām, jautājumā par okupāciju un vēsturi vajadzīgā pieeja jau ir izvēlēta, toreizējam prezidentam Valdim Zatleram vizītes laikā decembrī Krievijā vienojoties par starpvalstu vēsturnieku komisijas izveidi. Arī prezidenta vēstures padomnieks un vēsturnieks Antonijs Zunda uzskatot, ka tajā būs iespējams sastrādāties.

Bērziņš uzskata, ka tieši vēsturniekiem būtu nepieciešams šo jautājumu pilnībā profesionāli izvērtēt. Iespējams, ka viņi nenonāks pie vienotas izpratnes par patiesību, taču var tikt panākta viedokļu satuvināšanās.

Prezidents atgādināja, ka 1998.gadā noslēgtajā ASV un Baltijas hartā nebija lietots vārds "okupācija", bet arī "varbūt angļu valodas dēļ" formulējums bija citādāks.

Jautāts par situāciju, ka Saskaņas centru neņem valdībā, kamēr tas neatzīst okupācijas faktu, Bērziņš atbildēja, ka ar varu neko neizdarīsi, bet, "ja ir dažādi viedokļi, vajag par tiem diskutēt un vislabāk - caur [vēsturnieku] komisiju". Arī pati valsts augstākā amatpersona ir gatava piedalīties šajā diskusijā, jo uzskata, ka jādiskutē par šo jautājumu ir arī politiķiem.

Politiķis sacīja, ka katram ir sava vēsturisko uzskatu bāze un arī viņam esot savas bērnības atmiņas, bet vēstures jautājumos esot nepieciešams atrast ceļu uz priekšu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas