Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Brazovskis: Krājbankas sanācija ir iespējama

_Latvijas krājbankas _sanācija nav pašmērķis, jo svarīgākais ir atgūt noguldītāju un kreditoru līdzekļus, bet Krājbankas sanācija ir iespējama. Jautājums, vai izdodas atrast pietiekami stabilus investorus, kas ir gatavi sanāciju realizēt, ceturtdienas laikrakstam Diena sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieks Jānis Brazovskis.

"Šobrīd Latvijas krājbankas kapitāla nepietiekamība ir 167 miljoni latu. Tātad ir jāatrod šie 167 miljoni, lai atjaunotu kapitāla pietiekamību, un vēl vismaz 100-150 miljonus latu bankas likviditātei," norādīja J.Brazovskis.

Uz jautājumu, vai FKTK seko līdz banku zaudējumiem, ko ir nodarījusi nepamatotā ažiotāža ap Swedbank, J.Brazovskis norādīja, ka "sekojam līdzi nepārtraukti, kas notiek banku sektorā". "Zaudējumus šādās situācijās ar precizitāti līdz santīmam aprēķināt ir ļoti grūti, jāņem vērā - ja ir lauzti līgumu termiņi pirms laika, tiek ieturēta komisijas maksa un ir citi iekasējumi," sacīja J.Brazovskis.

Viņš arī atklāja, ka pirms notikumiem Swedbank, noguldījumi šajā bankā bija pieauguši par 7% - aptuveni 112 miljoniem latu, un lielā mērā tas notika uz Latvijas krājbankas noguldītāju rēķina, saka J.Brazovskis. "Kad izraisījās šī ažiotāža, Swedbank noguldījumi samazinājās aptuveni par 10%, klientiem tika izmaksāti 176 miljoni latu. Noguldījumi bankā krietni pārsniedz pusotru miljardu latu, tāpēc Swedbank kopumā neto pozīcija ir mainījusies ļoti nenozīmīgi," teica J.Brazovskis.

Jautāts, kā tālāk tiks risināta Latvijas krājbankas maksātnespējas lieta, J.Brazovskis norādīja, ka vispirms ir jāieceļ bankas administrators un jāizlemj, vai banka ir izsludināma par maksātnespējīgu. "Skaidrs, ka ir visi materiālie pierādījumi, ka banka ir nespējīga izpildīt visas saistības pret tās kreditoriem, līdz ar to maksātnespējas pazīmes ir pilnīgi skaidras. Tālāk administratoram 30 dienu laikā ir jāizvērtē, vai ir iespējama bankas sanācija, un mums kā uzraudzības iestādei jāiesniedz sanācijas plāns, ja sanācija ir iespējama. Ja sanācija nav iespējama, atkal jāvēršas tiesā ar lūgumu sākt bankas bankrota procedūru, kas, protams, nozīmē bankas likvidāciju un bankas mantas atsavināšanu, lai pēc iespējas varētu norēķināties ar visiem bankas kreditoriem," teic FKTK pārstāvis.

Uz jautājumu par administratora amatu, J.Brazovskis atbildēja, ka "tiesa ir noteikusi termiņu, un mums nav citu iespēju kā tajā ieteikt administratoru. Varu pateikt, ka mēs pašlaik skatāmies zvērinātu revidentu firmas virzienā, bet precīzāk es pašlaik vēl nevaru atbildēt".

Visu interviju ar J.Brazovski lasiet ceturtdienas Dienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas