Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Brīdina par rotaļlietu, kas apdraud bērnu drošību

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) savā mājaslapā ievietojis brīdinājumu par rotaļlietu - nāriņas asti - kuras paredzēts lietot peldēšanas laikā. Centrā uzsver: "Lai arī cik vizuāli skaisti šīs nāriņu astes neizskatītos, pēc pārbaužu veikšanas secināts, ka to valkāšana samazina bērna spēju peldēt līdz pat 70 procentiem, tādējādi būtiski palielinās arī noslīkšanas risks."

Īpaša uzmanība nāriņu astēm tika pievērsta, kad internetā tika publicēts video, kurā maza meitene, valkājot minēto nāriņas asti, pakļūst zem ūdens. Pēc video noskatīšanās Austrālijas Konkurences un Patērētāju Komisija brīdināja patērētājus par šī atribūta radīto risku un lūdza Rietumaustrālijas Karaliskajai Glābšanas vienībai veikt pētījumu, lai pārbaudītu bērnu peldēšanas prasmes vecumā no diviem līdz divpadsmit gadiem gan valkājot nāriņas asti, gan peldoties bez tās. 

Secināts, ka šie izstrādājumi būtiski samazina bērna spēju peldēt, jo nāriņas aste satur kopā abas kājas, kā arī bērns ātrāk nogurst un var noslīkt ļoti ātri. Pētījuma laikā daudzi bērni atzina, ka pēc nāriņas astes uzvilkšanas jutās nedroši un nevēlējās ar to atrasties ūdenī. Taču 75% bērnu, kuri piedalījās pētījumā atzina, ka viņiem šis izstrādājums patika, un viņi to labprāt izmantotu atkārtoti.

Eksperti min, ka pēc šī pētījuma veikšanas ir pierādīts, ka peldēšana ar nāriņas asti rada nevajadzīgu risku, bērnam atrodoties ūdenī.

PTAC aicina vecākus pirms nāriņas astes iegādes izpētīt citus alternatīvus izstrādājumus, kuru lietošanas laikā peldētāja kājas var brīvi kustēties, kā arī rūpīgi iepazīties ar brīdinājumiem un lietošanas noteikumiem, kas ir norādīti uz izstrādājuma un/vai iepakojuma. Taču, ja tomēr vecākiem ir vēlme savām atvasēm iegādāties šos atribūtus, PTAC iesaka tās lietot tikai bērniem, kuri ir vecāki par septiņiem gadiem un peldēšanas laikā ir vecāku uzraudzībā. PTAC arī brīdina, ka nāriņas asti var izmantot tikai peldbaseinā nevis jūrā, okeānā vai citās dabiskajās ūdenstilpnēs. 

Lai arī līdz šim Austrālijā nav reģistrēts neviens noslīkšanas gadījums bērnam, kurš valkājis nāriņas asti peldēšanas laikā, eksperti uzskata, ka tas būtu tikai laika jautājums, un šobrīd jācer, ka patērētāji ieklausīsies ekspertu brīdinājumos.

Pēc pētījuma veikšanas Austrālijas Konkurences un Patērētāju Komisija izvērtēs tā rezultātus, lai izlemtu, vai noteikt konkrētus noteikumus attiecībā uz šī izstrādājuma pārdošanu un lietošanu.

Šobrīd Latvijas tirdzniecības vietās nav iespējams iegadāties peldēšanai paredzētās nāriņu astes, taču tās ir iespējams pasūtīt ārzemju interneta veikalos. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs pirms izstrādājuma iegādes aicina rūpīgi izvērtēt šī izstrādājuma nepieciešamību.

Top komentāri

Kate
K
nu gan crazy!!! ka butu vecaki sasien pasi sev kajas kopa un izmegina ka var papeldet?
CATP
C
Smieklīgs ir fakts, ka PTAC nespēj laikus reaģēt uz Lattelecom melīgajām Shortcut.tv reklāmām, kas klaji kropļo godīgas konkurences principu, muļķojot vietējo patērētāju. bet te nu viņi ir.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas