Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

"Būvnieku lietā" pirmais notiesātais

Tā sauktajā "būvnieku lietā" septembra sākumā notiesāts viens no apsūdzētājiem, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums de facto. Atsaucoties uz publiski pieejamo spriedumu, raidījums vēsta, ka apsūdzībā par izvairīšanās no nodokļu nomaksas organizētā grupā par vainīgu atzīts Anrijs Reinis. Reinis ar izmeklēšanu ir sadarbojies un savu vainu atzinis, tāpēc lieta pret viņu izskatīta ātrāk par pārējiem. Piespriestais sods – nosacīta brīvības atņemšana uz 2,5 gadiem un valstij nodarītā kaitējuma atmaksa 826 337 eiro apmērā.

Prokurors Juris Ločmelis intervijā Latvijas Televīzijai skaidroja, ka Reiņa loma nodokļu apiešanas shēmā nebija nozīmīga, un valstij nodarīto kaitējumu notiesāšanas gadījumā būs jāatmaksā arī pārējiem cilvēkiem, ko prokuratūra uzskata par grupas dalībniekiem. Viņi pirmo tiesas sēdi vēl gaida.

Latvijas Televīzija atgādina, ka tā sauktā "būvnieku lieta" tiek izmeklēta kopš 2014. gada. Kopā par apsūdzētajiem atzīti deviņi cilvēki, ko prokuratūra uzskata par shēmas dalībniekiem.

Prokuratūra uzskata, ka no 2012. līdz 2014. gadam Latvijā darbojās organizēta grupa, kas palīdzēja saviem "klientiem" izvairīties no nodokļu maksāšanas. Reālu būvprojektu ietvaros izveidotas fiktīvu darījumu ķēdes ar fiktīviem uzņēmumiem – izmantoti viltoti dokumenti un pat viltoti paraksti.

Tiesā Latvijas Televīzija noskaidroja, ka viens no apsūdzētajiem ir Henrijs Girskis – bijušais uzņēmuma Būve Stils līdzīpašnieks un vadītājs. Citi apsūdzētie – Dmitrijs Grigorjevs, Ritvars Stāmers (lietā iesaistītu firmu bijušais vadītājs), vēl pieci līdz šim plaši nepazīstami cilvēki – Andris Liepiņš, Ilvars Grimza, Andis Upenieks, Andris Gerhards, Jolanta Smaļķe.

Taču jau pirmais tiesas spriedums ļauj ieskatīties kā sadalītas lomas starp cilvēkiem, ko prokuratūra uzskata par organizētās grupas dalībniekiem.

Prokuratūras versija ir šāda - shēmu kopīgi izveidoja tā laika Būve stils valdes priekšsēdētājs Henrijs Girskis un firmas attīstības direktors Dmitrijs Grigorjevs, tomēr galvenā organizatora loma bija Grigorjevam.

Tieši viņš rūpējās par līdzekļiem fiktīvo uzņēmumu dibināšanai, viltoto dokumentu sagādāšanu, naudas pārskaitīšanu fiktīviem uzņēmumiem.

Grigorjevs sameklēja palīgu - Ritvaru Stāmeru, viņš piekrita līdzdarboties apmaiņā pret atlīdzību - 2% no darījuma summām. Stāmers gan sagādāja viltotus dokumentus, gan meklēja cilvēkus, kas varētu kļūt par fiktīvo uzņēmumu amatpersonām. Daži no viņiem piedalījās aktīvi un jau uzrunāja citus, bieži - savas paziņas. Vairāki no viņiem arī tagad ir apsūdzēti. Beigās fiktīvo firmu dokumenti nonāca Dmitrija Grigorjeva rokās.

Jāatgādina - viss aprakstītais ir tikai prokuratūras versija. Vainīgos noteiks tiesa.

Top komentāri

Otkats Baigais
O
Jūrmalā viss pa vecam!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas