Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Citi tirgotāji no Latvijas gāzes pārvilinājuši teju 300 klientu

Dažu mēnešu laikā kopš dabasgāzes tirgus atvēršanas tirgotāju rindā iestājušies 25 uzņēmumi, un dažiem no tiem jau izdevies pārvilināt klientus pie sevis. Kopumā gandrīz 300 klientu no līdzšinējā monopoluzņēmuma Latvijas gāze (LG) nu pārgājuši pie cita dabasgāzes piegādātāja, trešdien vēstīja telekanāls LNT.

"Sākotnējā aktivitāte ir ievērojami lielāka, nekā tas bija elektrībā, kad tirgus pirmo reizi atvērts 2007. gadā. Klientu apjoms lielāks, ir daudz aktīvāka, lielāka interese no tirgotājiem, no kuriem daudziem ir pieredze jau elektrības tirgū," vērtēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītājs Rolands Irklis.

Kopumā gāzes piegādes līgumi jāpārslēdz aptuveni 10 tūkstošiem uzņēmumu, tomēr lielākajai daļai gāzes patēriņš ir nebūtisks. Kopš jūnija no LG pakalpojumus vairs nepērk elektroapgādes uzņēmums Latvenergo, kas nolēmis pats tirgot gāzi citiem un pats sevi nodrošina ar gāzi, tādējādi uzreiz LG atņemot ap 40% tirgus.

"Mazumtirdzniecībā uz doto brīdi mums jau ir aptuveni 30 klienti. Daudziem klientiem ir spēkā vēl esošie gāzes piegādes līgumi ar esošo piegādātāju, kuri ietver sevī saistības, proti, gāze, kas obligāti jāizņem, lai izvairītos no sodiem," skaidroja Latvenergo ražošanas vadītājs Māris Kuņickis.

Latvenergo savām vajadzībām tagad iepērk gāzi, rīkojot konkursu, un jūnijā lētāka izrādījusies Krievijas gāze. Kā būs turpmāk - grūti prognozēt.  

Dabasgāzes tirgus atvēršanu kā veiksmīgu vērtē arī Igaunijas enerģētikas uzņēma Eesti Energia meitas kompānija Latvijā Enefit, kas jau tirgo elektroenerģiju. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers stāsta, ka no 1. jūlija plānots piegādāt dabasgāzi 200 uzņēmumiem Latvijā un, viņaprāt, aktivitāte ir vērtējama kā augsta.

Gāzes tirgus atvēršanai gadu gatavojās uzņēmums AJ Power, kas jūlijā ar gāzi nodrošinās jau vismaz 50 uzņēmumus.

LG pagaidām atturas komentēt savu pozīciju tirgū.

Tirgotāji novērojuši, ka daudziem klientiem nav skaidrs, kā veidojas dabasgāzes cena. Arī kopumā liels izaicinājums ir spēt izvēlēties izdevīgāko piedāvājumu, ko ietekmē arī konkurence gāzes vairumtirdzniecībā starp Krievijas Gazprom un gāzi, ko šobrīd no Norvēģijas, Kataras un ASV piegādā caur sašķidrinātās gāzes termināli Lietuvā. Lai gan tiek sagaidīts, ka konkurences dēļ samazināsies gāzes izmaksas, tomēr atsevišķi tirgotāji prognozē, ka gāzes cena jūlijā būs par 5-10 % augstāka nekā jūnijā. Gala rēķinu par gāzi no jūlija par 2-4 % vēl varētu palielināt pārvades tarifu pieaugums. Savukārt nākamgad, iespējams, gaidāms arī citu gāzes infrastruktūras izmantošanas tarifu pieaugums, kas jau šobrīd satrauc lielos gāzes patērētājus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas