Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Daļā skolu pēc apvienošanas rezultāti vēl neiepriecina

Apvienoto skolu eksāmenu rezultāti ir sliktāki par cerēto, kaut amatpersonas uzskata - izvēlētais ceļš ir pareizs, sestdienas vakarā vēsta Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma. Skolu apvienošanas kontekstā nereti izskanēja arguments, ka šis process ne vien ļaus ietaupīt naudu par pustukšo ēku uzturēšanu, bet arī uzlabos izglītības kvalitāti un skolēnu rezultātus. Pagaidām lielā daļā skolu rezultāti vēl neiepriecina.

Smiltenes vidusskola izveidota 2016. gada septembrī, apvienojot bijušos Smiltenes ģimnāziju, Smiltenes Centra vidusskolu un arī sākumskolu. Pērn trīs obligāto eksāmenu vidējais vērtējums apvienotajā skolā sasniedzis 60%, kas pēc kritērijiem ir gana labs rādītājs. 

Pirmos centralizētos eksāmenus apvienotajā skolā audzēkņi kārtoja 2017. gada pavasarī. Rezultāti bija virs vidējā līmeņa valstī, tomēr, ja tos salīdzina ar eksāmena rezultātiem pirms gada, proti, pirms apvienošanas, rezultāti ir zemāki nekā abās vidusskolās atsevišķi pirms apvienošanas. 

Smiltenes vidusskolas direktore Ilze Vergina Panorāmai norāda, ka "katrā gadā ir citi skolēni un cita situācija. Vienā gadā ir labāki rezultāti, otrā gadā objektīvi tie rezultāti nav tik labi. Tas ir jāņem vērā, ka šobrīd skolā nenotiek atlase, uzņemot skolēnus 10. klasē."

Arī pašvaldībā uzsver, ka uz ātriem rezultātiem nevar cerēt. "Tie nav tik ļoti lieli lēcieni, bet pamazām mēs virzāmies uz priekšu," komentē Smiltenes novada domes Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Grigore.

Smiltenes vidusskola uz citu apvienoto skolu fona izskatās labi. Panorāma secina, ka tendence - pēc apvienošanas ir zemāki eksāmenu rezultāti - vērojama arī citās skolās. Piemēram, pirms četriem gadiem izveidotajā Maltas vidusskolā centralizēto eksāmenu indekss pēc reformas bija 43,89%, bet gadu iepriekš divās skolās, kuras pēc tam apvienoja Maltas vidusskolā - Maltas 1. vidusskolā un Maltas 2. vidusskolā - rezultāti krasi atšķīrās. 1. vidusskolā centralizēto eksāmenu indekss 2014. gadā bija 50,6%, bet 2. vidusskolā vien 32,22%. Skolām apvienojoties, 1. vidusskolas rezultāts tika "pavilkts uz leju", liecina Panorāmas apkopotie dati.

"Rezultāti nokrita, un tikai tagad sākām adaptēties un celt skolēnu rezultātus," neslēpj Maltas apvienotās vidusskolas direktore Vineta Dimpere, gan piebilstot - viņa apvienošanu nenožēlo. 

Jau no nākamā gada, pārdalot valsts naudu pedagogu algām, vērā ņems, vai vidusskolēnu eksāmenu rezultāti pārnieguši 40% slieksni. Šis slieksnis gadu no gada augs, līdz sasniegs 60% atzīmi. Izglītības un zinātnes ministrija gan mierina, ka finansējumu skolai uzreiz "neapcirps", ja tā pirmajā gadā nespēs izpildīt prasības. To darīs vien tad, ja vismaz trīs gadus pēc kārtas izglītības kvalitāti neizdosies uzlabot.

 

Top komentāri

melnais humors
m
Tie procenti (metodoloģija), par kuriem teikts rakstā nav un nevar būt skolnieku zināšanu līmeņa rādītājs. Tas, ar ko tagad nodarbojas IZM un skolu skolotājas, ir nevis pedagoģija, bet pedoloģija, un tādēļ var pavisam noteikti un nopietni var teikt, ka skolnieku zināšanu līmeņa krišanās turpināsies, un tā kritīsies katastrofāli. Rietumu izglītības sistēmā tas viss jau ir bijis, un ne jau velti XX gadsimta pirmajā pusē atteicās no pedoloģijas izglītībā. Tikai pamuļķajām IZM ierēdnēm prāta pietrūkst lai to saprastu. Tā ir, kad sievietēm dod varu - tās visu samaitā.
Interesanti
I
kāpēc visas šīs "reformas" vada sorosa fonda izbijušais direktors un citi no tās pašas šlakas, varbūt tur tā sāls sagraut Latvijas valets pamatus - uzglītību, Tēvzemes mīlestību, Patriotismu, Ģimeniskumu un ieviest "homo sorensus" multikultigenderus?
Vai pašvaldību apvienošana ieprieci
V
Jaunajam laikam/Vienotībai tas ir vienmēr bijis raksturīgi-vispirms darīt,pēc tam domāt! Kaut vai atkārtotā kāpšana uz tā paša grābekļa-pakāpeniskā IIN samazināšana visiem,visu pensiju samazināšana 2009.gadā,kas nedeva gaidīto rezultātu un bankas "Citadele"pārdošana ar piemaksu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas