Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Daudzbērnu ģimenes novērtē atlaides elektroenerģijai

"Ja citiem ir lieli mērķi karjerā, tad mūsu mērķis ir izaudzināt labus bērnus," sarunā ar Dienu stāsta četru bērnu mamma Dace Rempe. Lēmums par daudzbērnu ģimeni abiem ar vīru Arvi bijis apzināts, un nav biedējis fakts, ka daudzbērnu ģimenēm arī dzīvošanas izdevumi ir lielāki.

Tas gan savā ziņā ir, pateicoties tam, ka abiem labi iet arī karjeras lauciņā - Dace ir uzņēmuma vienas nodaļas vadītāja, savukārt Arvis strādā uz kuģa par kapteiņa vecāko palīgu. Lai gan ģimenes finansiālā situācija ir samērā laba, līdzīgi kā citas kuplās ģimenes, arī Daces ģimene atzīst, ka jebkāds atbalsts gan no valsts, gan privātajiem uzņēmumiem ir liels atspaids, audzinot kuplo bērnu pulciņu.

Dace nebaidās teikt, ka viņu pasaule griežas ap savām atvasēm, īpaši tad, ja runa ir par izglītību. Tāpēc vecākais dēls Dīns Ričards mācās Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā, šobrīd jau 11. klasē. Tā esot tāda misija vai apziņa, rūpēties par bērniem un sniegt viņiem to labāko. Ģimenē aug arī meita Karīna Anna, kurai šobrīd ir 11 gadu, meita Jasmīna Rūta, kurai drīz gaidāma ceturtā dzimšanas diena, un pašam jaunākajam dēlam Edvardam nu jau ir divi gadi. Tieši nelielā vecumu starpība jaunākajiem bērniem bijis iemesls, kāpēc gandrīz trīs gadus pēc kārtas Dace pavadījusi bērnu kopšanas atvaļinājumā, un tas ļāvis secināt, ka valstī pabalstu sistēma patlaban ir sakārtota. Tāpat regulāri tiek izmantotas atlaides un priekšrocības, ko gan valsts, gan privātie uzņēmumi piedāvā daudzbērnu ģimenēm. Dace un Arvis atzīst, ka katrs cents ir svarīgs, un patīkami ir apzināties, ka šādā veidā viņiem tiek pateikts paldies par ieguldīto darbu kuplas ģimenes audzināšanā.

Daces ģimene šobrīd dzīvo Rīgā četristabu dzīvoklī, un, kā jau gandrīz katrā daudzbērnu ģimenē, katru dienu pat vairākas reizes tiek darbināta veļas mašīna. Galvenokārt tieši šī iemesla dēļ ģimenei mēnesī vidēji nākas šķirties no 58 eiro, apmaksājot elektrības rēķinu. Līdz ar to, uzzinot par elektrības cenu kāpumu, patīkami bijis apzināties, ka valsts noteikusi atbalstu daudzbērnu ģimenēm, ko īsteno a/s Latvenergo. Šogad gan citā formā - kuplās ģimenes katru mēnesi par pirmajām 300 izlietotajām kilovatstundām (kWh) varēs norēķināties par cenu, kas atbilst līdzšinējam Starta tarifam, bet par pārējām - atbilstoši izvēlētajam Elektrum produktam. Arvis piebilst, ka tas ļaus cenu kāpumam viņa ģimenē paslīdēt garām nepamanītam, jo atbalsta lielums kompensēs cenas kāpumu. Viņa ģimenē vidēji mēnesī tiek patērētas 400-450 kWh. Jaunā sistēma arī esot ērtāka - viegli viss izdarāms internetā.

Tam, ka šāda veida atbalsts daudzbērnu ģimenēm tomēr ir nozīmīgs, piekrīt arī Roberts (vārds mainīts), kura ģimenē aug pieci bērni. Arī viņš ir pateicīgs, ka var lepoties ar tik lielu ģimeni. Taču, runājot par atbalstu daudzbērnu ģimenēm valstī kopumā, viņš ir skarbs. "Mūsu valstī nav ne politiskas nostādnes, ne īstu atbalstu daudzbērnu ģimenēm. Pabalsti ir smieklīgi, nodokļu atlaides - minimālas. Vienīgā reize, kad aktualizējas diskusijas par demogrāfiju, ir pirms vēlēšanām, taču 99% procenti no pirmvēlēšanu solījumiem paliek neizpildīti," uzskata Roberts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas