Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Drīz būs zināmi lēmumi, vai vairāki ministri dabūs pielaidi valsts noslēpumam

Tuvākajā laikā Satversmes aizsardzības birojs (SAB) varētu izlemt, vai piešķirt pielaidi valsts noslēpumam daļai no Krišjāņa Kariņa (JV) vadītās valdības ministriem, otrdien žurnālistiem pastāstīja SAB direktors Jānis Maizītis.

Viņš skaidroja, ka pārbaudes veikšanā netiek pārkāpts likums. Atbilstoši likumam pārbaudes termiņus var pagarināt, turklāt pārbaudāmās informācijas apjoms ir ļoti dažāds. "Tas ir galvenais kritērijs šādā situācijā, kad jāizšķiras par to vai citu lēmumu," piebilda Maizītis.

"Es ļoti ceru, ka tuvākās nedēļas laikā vismaz daļa no lēmumiem tiks pieņemta. Tai skaitā par ministriem," piebilda Maizītis.

Attiecībā uz Saeimas deputātiem SAB direktors informēja, ka patlaban nevienam no parlamentāriešiem pielaides piešķiršana nav atteikta.

Pielaidi valsts noslēpumam vēl nav saņēmusi labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV), iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) un ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV). Tāpat pielaide vēl nav piešķirta vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem, kurš valdībā pārstāv politisko apvienību Attīstībai/Par!.

Kariņš iepriekš pauda, ka gadījumā, ja kāds no ministriem saņemtu atteikumu pielaidei valsts noslēpumam, viņa vietā, iespējams, būtu jāmeklē cits ministrs.

Maizītis janvāra beigās norādīja, ka SAB veiktās personu pārbaudes parasti tiek pabeigtas aptuveni divu mēnešu laikā. Kariņa valdību Saeima apstiprināja 23. janvārī.

Likums paredz, ka pārbaudes maksimālais termiņš ir trīs mēneši, taču nepieciešamības gadījumā to var pagarināt vēl uz trīs mēnešiem. Negatīvu SAB lēmumu var pārsūdzēt ģenerālprokuroram, un pēc tam arī tiesā, līdz ar to kopējais termiņš, kurā izskata šādus jautājumus, pēc Satversmes tiesas sprieduma pielaižu jautājumā ir pieaudzis.

Likumā minēti septiņi punkti, kāpēc personai tiek liegta pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem. Likums paredz, ka pielaidi nevar izsniegt, piemēram, ja personas rīcībspēja ir ierobežota likumā noteiktajā kārtībā. Tāpat pielaidi nevar izsniegt, ja persona bijusi PSRS vai kādas ārpus NATO un ES esošas dalībvalsts drošības dienesta darbinieks vai aģents.

Pieeja valsts noslēpuma objektiem tiek liegta arī personai "par kuru pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu", kā arī personai, kurai konstatēti psihiski un uzvedības traucējumi, tai skaitā traucējumi alkohola vai narkotiku lietošanas dēļ.

Top komentāri

Valsti vada SAB
V
nevis vēlēti politiķi
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas