Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Eiropā bažas rada aizvien jaunas narkotiskās vielas

Vairāku narkotiku lietošana, tostarp nelegālās narkotikas kopā ar alkoholu un dažkārt ar medikamentiem, kļuvusi par vadošo narkotiku lietošanas modeli Eiropā. Narkomāni tagad lieto plašāku klāstu vielu, atzīts Eiropas Savienības narkotiku aģentūras ikgadējā ziņojumā par narkomānijas problēmu Eiropā, sestdien vēsta Latvijas Avīze.

Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra pārstāve Ilze Jēkabsone laikrakstam norāda, ka aplēses par 2010. gadu liecina – 3 miljoni eiropiešu vecumā no 15 līdz 34 gadiem lietojuši kokaīnu. Tomēr, viņasprāt, Eiropā varētu būt pārkāpts augstākais punkts, jo "ielas cenas" un finanšu krīzes dēļ sarucis šīs nelegālās narkotikas patēriņš. Tas attiecas pat uz tādām valstīm, kur tas vienmēr bijis ļoti augsts, piemēram, Spānijā, Itālijā, Īrijā un Lielbritānijā.

"Kopš 2006. gada iezīmējas divas tendences – būtiski samazinās konfiscētā kokaīna daudzums un tā cena, kā arī šīs vielas tīrība," laikrakstam stāsta Ilze Jēkabsone, taču vienlaikus norāda, ka konfiskācijas gadījumu skaits joprojām palielinās.

Latvijas Avīze vēsta, ka kopumā 2009. gadā konfiscētas 49 tonnas kokaīna, un tas ir divreiz mazāk nekā 2006. gadā. Vislielākais kokaīna konfiskācijas gadījumu skaits un arī daudzums ir Spānijā.

Tikmēr Latvija ir amfetamīna, nevis kokaīna lietotāju valsts, laikrakstam norāda I. Jēkabsone. Savukārt narkologs Jānis Strazdiņš atzīmē, ka Latvijā parādījies ļoti zemas kvalitātes kokaīns, jo narkotiku dīleri to atjauc ar veļas pulveri un citām vielām. Ar kokaīna lietošanu saista tikai 900 nāves gadījumu gadā (2009. gadā), un tā visbiežāk notiek situācijās, kad dzerts arī alkohols, ziņo Latvijas Avīze.

Kā laikrakstam norāda I. Jēkabsone, kopumā Eiropā vērojama marihuānas lietošanas stabilizācija, bet Lielbritānijā pat būtisks samazinājums 16 – 24 gadus un 25 – 34 gadus veco britu vidū. Latvijā esošie dati liecina, ka 2011. gadā vairāk 15 – 16 gadus veco jauniešu izmēģinājuši marihuānu, sasniedzot 24% no īpatsvara.

Savukārt amfetamīni un ekstazī ir Eiropā visvairāk lietotās nelegālās narkotikas. Vidēji 2 miljoni gados jaunu (15 – 34 gadi) eiropiešu (1,4%) pagājušā gada laikā lietojuši ekstazī un 1,5 miljoni – amfetamīnus. Latvijā 14 – 15 gadus veci skolēni ir pēc skaita ceturtie ekstazī lietotāju vidū Eiropā.

Tomēr par vislielāko problēmu Eiropā uzskata heroīnu, jo tā lietošana, jo īpaši injicējot šo narkotiku, ir cieši saistīta ar sabiedrības veselību un sociālajām problēmām. Šo narkotiku injicētāji saslimst ar infekcijas slimībām, ko pārnēsā ar asinīm, piemēram, HIV/AIDS, hepatītu. Aplēses liecina, ka Eiropā heroīnu lieto 1,3 miljoni, bet Krievijā – pat 1,6 miljoni iedzīvotāju, vēsta Latvijas Avīze.

"Latvijā 18 tūkstoši lieto heroīnu un citas narkotikas. Latvijā 98% heroīna lietotāju heroīnu injicē – tas izraisa gan infekcijas slimību risku, gan pārdozēšanu. 2009. gadā bija 7600 nāves gadījumu no pārdozēšanas, galvenokārt lietojot opioīdus," stāsta narkotiku jomas speciāliste.

Eiropas valstīs vidējais vecums, kad mirst no heroīna pārdozēšanas, ir virs 30 gadiem, bet Latvijā – zem 30 gadiem. Visās valstīs heroīnu galvenokārt lieto vīrieši.

Laikraksts ziņo, ka Eiropā gadā vidēji konfiscē astoņas tonnas heroīna, taču Turcijā 2009. gadā to daudzums sasniedza pat 16 tonnas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas