Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Eiropas dienā daudzās iestādēs - Atvērto durvju diena

Jau vienpadsmito gadu kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) 9. maijā tiks atzīmēta Eiropas diena, un šogad Latvijā par godu šiem svētkiem tiks iedibināta jauna tradīcija - Atvērto durvju diena ar Eiropu saistītajās institūcijās. 9. maijā no plkst. 11 līdz 15 apmeklētājus gaida gan Ārlietu ministrija (ĀM), Eiropas Komisijas pārstāvniecība (EKP) un Eiropas Parlamenta Informācijas birojs (EPIB), gan Eiropas Savienības valstu vēstniecības, informē ĀM.

Ārlietu ministrijā, Krišjāņa Valdemāra ielā 3, Eiropas dienu atklās parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (Vienotība). Pasākuma atklāšanu būs iespējams vērot arī tiešraidē ĀM mājas lapā www.mfa.gov.lv. Kalniņa-Lukaševica sveiks motociklistus Mārtiņu Silu un Andžu Ūbeli, kas tikko atgriezušies no ekspedīcijas pāri visai Āfrikai, bet piedzīvojumu meklētāji ziņos par to, kā veicies ar skolēnu konkursā Atklāj man Āfriku uzdoto uzdevumu izpildi, šķērsojot 13 Āfrikas valstis. Plašāk šeit.

Eiropas dienas atklāšanā piedalīsies un Lietuvas mākslinieku veidotu 28 ES valstu karogu izstādi Independent Stories (Neatkarīgais skatījums) atklās Lietuvas vēstnieks Ričards Degutis. Tāpat atklāšanā uzstāsies EK pārstāvniecības vadītāja Inna Šteinbuka un Eiropas Kustības Latvijā vadītājs Andris Gobiņš.

Tāpat Atvērto durvju dienā ĀM paredzēta tikšanās ar Latvijā populāriem radošajiem cilvēkiem, kas 2015. gadā uzņēmušies Eiropas Attīstības gada labās gribas vēstnieku lomu. Mūziķis Kārlis Kazāks, žurnālisti Sandijs Semjonovs, Kārlis Lesiņš, Dāvis Landorfs pastāstīs par piedzīvoto tālajās ekspedīcijās Šrilankā, Malavi, Gvinejā-Bisavā un citās mums eksotiskās zemēs, ar kurām notiek attīstības sadarbība, kā arī pirmoreiz publiski demonstrēs fragmentus no savām jaunākajām vai topošajām filmām. Savukārt vēstures cienītājus priecēs ministrijas ekspertu izveidotā izstāde un stāstījums par pirmo Latvijas ārlietu ministru Zigfrīdu Annu Meierovicu un diplomātiskā dienesta vēsturi. Būs arī iespēja aplūkot ievērojamā valstsvīra un diplomāta Kārļa Zariņa vārdā nosaukto salonu un tajā rūpīgi glabātos unikālos vēstures priekšmetus.

Par Latvijas iesaisti un ieguldījumu ES starptautiskajā politikā vēstīs tikko tapusī ceļojošā izstāde par Latvijas attīstības sadarbības rezultātiem. Konsulārā departamenta pārstāvji apmeklētājus informēs par drošas ceļošanas priekšnoteikumiem, riskiem un ārlietu dienesta palīdzības iespējām, kā arī par mobilo aplikāciju Ceļo droši.

Lai apmeklētu Atvērto durvju dienu ĀM, interesentiem būs jāuzrāda personu apliecinošu dokuments (pase, ID karte vai vadītāja apliecība).  

Eiropas mājā, Aspazijas bulvārī 28, EKP un EPIB piedāvās apmeklētājiem radošas un izklaidējošas aktivitātes. Bērniem būs atvērta radošā darbnīca Mūzikas instrumentu ceļojums. Notiks viktorīna, kurā dalībnieki varēs pārbaudīt savas zināšanas par ES un saņemt balvas. Interesenti tiks aicināti iemūžināt savu Eiropas redzējumu uz īpašām pastkartēm, kuras Latvijas prezidentūras ES Padomē oficiālie viesi vēlāk sūtītu uz savām mājām no Rīgas. Pieaugušie un bērni varēs salikt Eiropas puzles - Eiropas Savienības karti, minot dalībvalstu tradicionālos ēdienus, pilsētas un ievērojamas personības.

Arī Igaunijas, Francijas, Lietuvas, Somijas, Vācijas, Zviedrijas vēstniecības (atrašanās vietas pieejamas šeit) laipni aicina apmeklētājus apskatīt savas pārstāvniecības, lai uzzinātu interesantu un noderīgu informāciju par šīm valstīm. Katra vēstniecība saviem viesiem ir sagatavojusi ko īpašu: tematiskās izstādes, izzinošu vai mākslas filmu demonstrācijas, iespējas iegūt informāciju par izglītības vai akadēmiskās apmaiņas programmām, populāru mūzikas grupu uzstāšanos vai tradicionālu ēdienu nogaršošanu. Vēstniecību darbinieki sniegs arī atbildes uz interesentu jautājumiem, bet, piemēram, Zviedrijas un Igaunijas vēstniecībās būs iespēja tikties ar šo valstu vēstniekiem.

Tradīcija svinēt 9. maiju kā Eiropas dienu, atzīmējot ES izveidi, ir kopš 1985. gada, kad ES valstu un valdību vadītāji augstākā līmeņa sanāksmē Milānā pieņēma šādu lēmumu. Katru gadu maijā visā Eiropā, tajā skaitā Latvijā, norisinās dažādi informatīvi pasākumi, kuros valsts iestādes, nevalstiskās organizācijas, ES institūcijas, kā arī ES valstu vēstniecības informē par ES un valsts dalību tajā, iepazīstina ar aktuālajiem jautājumiem, kultūru un valodas dažādību dalībvalstīs, kā arī iedzīvotāju iespējām ES.

Detalizēta Eiropas dienas pasākuma programma Latvijā pieejama šeit.



sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas