Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Prezidents Eiropas dienā vēl stiprināt tās vienotību un aizsardzību

Tikai vienota un spēcīga Eiropas Savienība (ES) spēs nodrošināt mieru un labklājību Eiropā, atzīmējot Eiropas dienu, pauž Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Pēc viņa vārdiem, Krievijas agresija pret Ukrainu un ukraiņu cīņa par savu brīvību apliecina nepieciešamību stiprināt Eiropas kopējo aizsardzību.

"Sveicu Eiropas dienā! Par drošu, brīvu un demokrātisku ES," vēl prezidents.

Eiropas diena, ko ik gadu atzīmē 9.maijā, ir veltīta mieram un vienotībai Eiropā. Šajā datumā atzīmē vēsturiskās Šūmana deklarācijas gadskārtu. Ar Šūmaņa deklarāciju nāca klajā Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmanis 1950.gada 9.maijā. Viņš savā deklarācijā izklāstīja ideju, kā Eiropā iedibināt jauna veida politisko sadarbību, kas karadarbību starp Eiropas nācijām padarītu neiedomājamu. Šūmana priekšlikumu uzskata par pašreizējās ES pirmsākumu.

Latvijā šodien ar dažādiem pasākumiem atzīmēs Eiropas dienu. Kā aģentūru LETA informēja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā, paredzēts, ka no plkst.12 līdz 16 norisināsies trīs Rīgas Valsts ģimnāziju un Eiropas Savienības (ES) mājas kopīgi organizētā orientēšanās spēle "Saskati Eiropu", kurā aicināts piedalīties ikviens interesents. Orientēšanās spēlē ir pieci tematiski kontrolpunkti, pa vienam pie Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas, 2.ģimnāzijas un 3.ģimnāzijas, pa vienam kontrolpunktam ES mājā un pie Saeimas.

Savukārt Lielās Eiropas stundas mērķis ir iekļaut Eiropas dienas un Latvijas iestāšanās ES 20.gadadienas svinēšanā visas Latvijas izglītības iestādes. Stunda notiks Eiropas dienā no plkst.9 līdz 9.40. Stundā varēs piedalīties sekojot tiešraidei portālā "Delfi", mājaslapā "esmaja.lv" un ES mājas un EK pārstāvniecības "Facebook" profilos. Stundā aicinātas piedalīties visas Latvijas izglītības iestādes, kā arī ikviens interesents.

Saeima aicina svinēt Latvijas divdesmitgadi ES kopā, pulcējoties pie Saeimas nama plkst.12.45. Būs iespēja baudīt vēstniecību sarūpētos Eiropas nacionālos ēdienus, cienāties ar svētku kūku, piedalīties erudīcijas spēlē un veltīt laiku neformālām sarunām.

Demokrātijas svētkus ceturtdien no plkst.10 līdz 20.30 rīkos Latvijas Pilsoniskā alianse. Dalība svētkos ir bez maksas, un tie notiks AB dambī, Rīgā, mākslas centrā "Noass". Demokrātijas svētkos rīta cēlienu iesāks ar vafelēm un sociālās ekonomikas brokastīm. Pie launaga galda noritēs diskusija par pilsonisko sabiedrību ar Eiropas Parlamenta deputātu kandidātiem. Pusdienas tiks ieturētas ar politisku stāvizrādi, vēlēšanu simulāciju ar kopīga rasola izveidi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē