Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Eiropas Komisija ierosinājusi pārkāpuma procedūru pret Latviju saistībā ar atjaunojamajiem energoresursiem

Eiropas Komisija (EK) Latvijai ir nosūtījusi argumentētu atzinumu par to, ka tā nav informējusi EK par Atjaunojamo energoresursu direktīvas pilnīgu ieviešanu. Atjaunojamo energoresursu direktīva (2009/28/EK) Eiropas Savienības dalībvalstīm bija jāievieš līdz 2010.gada 5.decembrim, tomēr Latvija nav informējusi EK par visiem pasākumiem, kas nepieciešami, lai pilnībā ieviestu direktīvu valsts tiesību aktos.

Ja Latvija divu mēnešu laikā neizpildīs savas juridiskās saistības, EK var nolemt vērsties pret to Eiropas Savienības Tiesā. Vienlaicīgi ar Latviju šādu pašu atzinumu EK ir nosūtījusi arī Nīderlandei, bet līdzīgās procedūrās ir iesaistītas vēl 13 Eiropas Savienības dalībvalstis, norāda zvērinātu advokātu biroja Adversus partneris, zvērināts advokāts Sandis Bērtaitis.

2012.gada 21.novembrī vairākas Latvijas atjaunojamo energoresursu nozares asociācijas Eiropas Komisijā iesniedza sūdzību par iespējamiem Eiropas Savienības saistību pārkāpumiem atjaunojamās enerģijas nozarē. Sūdzībā tika norādīts uz iespējamiem Latvijas Republikas pārkāpumiem Direktīvas 2009/28/EK, kā arī citu ES tiesību normu izpildē. Sūdzības iesniedzēji uzsvēra, ka ne tikai līdzšinējā Latvijas valsts institūciju rīcība, bet arī to ieskicētie plāni turpmākā AER regulējuma un valsts atbalsta jomā vērtējami kā Direktīvā 2009/28/EK noteikto pienākumu nepienācīga izpilde vai pat ignorēšana.

"Eiropas Komisijas lēmums ierosināt pārkāpuma procedūru pret Latviju neapšaubāmi ir pagrieziena punkts, kas veicinās izmaiņas valsts attieksmē pret atjaunojamajiem energoresursiem. Šobrīd Latvijas valsts institūciju primārais uzdevums ir pilnvērtīga atbalsta atjaunošana no AER ražotajai enerģijai pēc iespējas ātrāk, lai Latvija varētu sasniegt ES tiesību aktos noteiktos enerģētikas mērķus līdz 2020.gadam," saka Sandis Bērtaitis, zvērinātu advokātu biroja "ADVERSUS" partneris un sūdzības iesniedzēju pilnvarotais pārstāvis.

"Šobrīd Latvijā pārliecinoši lielāko valsts subsīdiju daļu veido atbalsts importētās gāzes koģenerācijas stacijām, tādēļ mēs aicinām Ekonomikas ministriju pārskatīt atbalsta apmēru importētajiem energoresursiem, kuri nekādā veidā neveicina Latvijas energoneatkarību un tautsaimniecības attīstību. Vienlaikus nekavējoties nepieciešams sākt darbu pie AER atbalsta sistēmas izmaiņām un sakārtošanas. Tai jābūt adekvātai un ilgtspējīgai, un pieņemamai visām iesaistītajām pusēm. Šīs sistēmas izveidei aicinām Ekonomikas ministriju uz kopīgu sadarbību, ko esam vairākkārt uzsvēruši līdzšinējās komunikācijas laikā. Lai būtu skaidri sadarbības pamatprincipi, esam piedāvājuši EM parakstīt publisku sadarbības memorandu ar AER nozari, kas jau tika apspriests nozares publiskajā diskusijā ar Ekonomikas ministru pirms trim nedēļām," norāda Didzis Palejs, Latvijas Biomasas asociācijas LATbio un Eiropas biomasas asociācijas valdes loceklis.

Latvijas AER nozares iesniegto sūdzību parakstīja biedrības Latvijas Ilgtspējīgas attīstības institūts, Latvijas biomasas asociācija LATbio, Latvijas Atjaunojamās enerģijas asociācija, Mazās hidroenerģētikas asociācija, Saules enerģijas asociācija un Vēja enerģijas asociācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas