Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 18. septembris
Liesma, Elita, Alita

Eiropas Prokuratūra Latvijā izmeklē 33 lietas par kopējo kaitējumu valstij 65,3 miljoni eiro

Eiropas Prokuratūra (EPPO) Latvijā izmeklē 33 lietas par kopējo kaitējumu valstij apmēram 65,3 miljonu eiro apmērā, aģentūrai LETA pavēstīja EPPO galvenā prokurore Laura Kodruca Keveši.

Viņa norādīja, ka no minētajām 33 lietām trīs ir saistītas ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) noziegumiem, kuru rezultātā Latvijai varētu būt radušies zaudējumi 41,3 miljonu eiro apmērā. Pērn kopumā pērn EPPO uzsāka izmeklēšanu 16 lietās.

Keveši uzsvēra, ka naudas atmazgāšana notiek visās ES valstīs, bet ne visās izmeklēšanas tempi ir vienlīdzīgi. Viņa novērtē Latvijas vēlmi izmeklēt lietas ātri un radoši, kā arī bezbailīgi, jo Latvijas tiesībsargājošās iestādes uzsāk izmeklēšanu arī pret politiskām un ietekmīgām personām. Tas liecinot par izmeklētāju profesionalitāti un iespēju pielāgoties esošajiem apstākļiem.

Latvijas tiesībsargājošām iestādēm ir pozitīva pieredze nodokļu apiešanas apkarošanas jomā, atzina prokurore, papildinot, ka šīs zināšanas varētu nodot arī citām ES dalībvalstīm.

Viņa norādīja, ka Latvijā ilgtermiņā varētu rasties problēmas ar cilvēkresursu pieejamību, it īpaši izmeklētāju vidū - varētu trūkt izmeklētāju, kuri tiešām spēs kvalitatīvi izmeklēt lietas. Pēc esošās problemātikas pārrunāšanas ar Iekšlietu ministrijas amatpersonām Keveši gan ir noskaņota pozitīvi, jo Latvijai esot plāns, kā šo cilvēkresursu trūkumu risināt.

Arī Latvijas likumdošanu prokurore novērtēja pozitīvi. Pašlaik gan pastāvot dažādas problēmas ar noziegumu definīciju, kas var novest pie nepareizas interpretācijas. Prokurore arī saskata iespēju padarīt Latvijas likumus un procesus nedaudz vienkāršākus un caurredzamākus.

Visbiežāk naudas atmazgāšana un noziedzīgie nodarījumi ES fiksēti lauksaimniecības un informācijas tehnoloģiju sektorā. Latvijā gan nedaudz vairāk par vidējo rādītāju ES ir fiksēti noziegumi ar PVN, bet kopumā Latvija neizceļoties uz ES fona ar kaut ko krasi negatīvu.

Keveši norādīja, ka pēdējo trīs gadu laikā ES ir pieaudzis noziegumu skaits ar ES budžeta līdzekļu izkrāpšanu. Noziedznieki kļūst arvien radošāki, tiek veidotas vairākas kompānijas, kuras piesedz viena otru, kas rada lielu noziegumu ķēdi.

Prokurore pauda nožēlu, ka vairāku gadu laikā naudas atmazgāšanas problemātika ES netika aktualizēta pienācīgā līmenī. Katru gadu ES zaudē ap 15 miljardiem eiro, un tā ir nauda, kurai būtu jāieplūst ES valstu nacionālajos budžetos.

Viņa ir pārliecināta, ka katra lieta ir jāizmeklē cītīgi. Iespējams, ka tas aizņem vairāk resursu un laika, bet ir svarīgi ne tikai apsūdzēt un notiesāt personu, bet arī atgriezt zaudētos līdzekļus ES un valstu nacionālajos budžetos.

Tāpat EPPO galvenā prokurore ir gandarīta, ka sabiedrības iesaiste EPPO ir diezgan liela - prokuratūra ik gadu saņemot vairākus simtus ziņojumu no cilvēkiem, un tas ir vairāk nekā no tiesībsargājošajām iestādēm.

Sabiedrības uzticēšanās EPPO ir vitāli svarīga, jo sabiedrība pamana aizdomīgas lietas, pārliecināta Keveši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

“Baltiešu cenrādis” sāk apstiprināties

Dienai ir izdevies gūt apstiprinājumu vismaz vienam Latvijai neglaimojošam faktam, kas garāmejot tika pieminēts piektdien demonstrētajā Alekseja Navaļnija pretkorupcijas fonda izmeklēšanā par to, kā ...

Visu laiku vājākā valdība

Pagājušajā nedēļā apritēja gads, kopš tika apstiprināta Evikas Siliņas vadītā valdība. Atskatoties uz šajā periodā paveikto un nepaveikto, Diena un Dienas Bizness devuši vērtējumu ministru iespētajam...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas