Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ekonomists: Vērojama divu ātrumu ekonomikas attīstība

Patlaban vērojama divu ātrumu ekonomikas attīstība, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja "Nordea bankas" vecākais ekonomists Andris Strazds.

Viņš norādīja, ka eksporta nozarēs attīstība ir ļoti strauja, apjomi sasnieguši pirmskrīzes laikus un pat rodas kvalificēta darbaspēka deficīts. Tai pašā laikā ir nozares, piemēram, mazumtirdzniecība, kur pieaugums ir ļoti neliels.

"Ir tāda divu ātrumu attīstība," vērtēja eksperts, prognozējot, ka šādas tendences turpināsies.

Pēc Strazda vērtējuma, eksports veido 25% no Latvijas ekonomikas, bet 75% - tas, kas notiek iekšējā tirgū. Tomēr eksportam ir liela nozīme, jo tas ir ekonomikas attīstības dzinējspēks un stimulē arī iekšzemes nozaru attīstību.

Strazds kritizēja Latvijas nodokļu sistēmu, uzsverot, ka tā nav piemērota mūsu valstij un uz mazāk kvalificētiem cilvēkiem joprojām gulstas ievērojams nodokļu slogs. Tā rezultātā šādi darbinieki tiek nodarbināti nelegāli vai arī darba devējs tos nenodarbina vispār, papildu pienākumus uzticot kvalificētiem darbiniekiem.

Kā norādīja ekonomists, bažas rada strukturāls bezdarbs - atsevišķās jomās cilvēki nevar ilgstoši atrast darbu, kamēr citās nozarēs ir brīvas darba vietas, bet nepieciešami citas kvalifikācijas darbinieki. Tas rada papildu spiedienu uz sociālajiem budžetiem un pastiprina nevienlīdzību sabiedrībā.

Komentējot Latvijas ekonomikas attīstību pēdējo gadu laikā, Strazds norādīja, ka 2007. un 2008.gadā Latvija atgādināja sportistu, kas lieto steroīdus un attīsta lielu ātrumu. Tad vienā brīdī steroīdus aizvāca, bija liels kritums rezultātos, bet tagad attīstība notiek, "ēdot zupas un normālu pārtiku".

Vērojama pakāpeniska attīstība, bet tā ir salīdzinoši mērena. "Ar šādu tempu attīstīto Eiropas valstu līmeni panākt nevarēsim," uzskata ekonomists.

Vērtējot pasaules ekonomikas notikumu ietekmi uz Latviju, ekonomists norādīja, ka divas ziņas - laba un slikta. Labā ziņa ir tā, ka Latvijas ekonomika nav saistīta ar Dienvideiropas valstīm, kur vērojamas problēmas. Sliktā ziņa ir tā, ka šīs problēmas, laicīgi neatrisinātas, var ietekmēt Latvijai nozīmīgu tirdzniecības partneru, piemēram, Vācijas, eksportu un attīstību. Tādā gadījumā šie notikumi varētu piebremzēt Latvijas eksporta kāpumu.

Savukārt notikumi ASV, pēc Strazda teiktā, esot "politisks farss", un uz tuvāko pusotru gadu problēmas ir atrisinātas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas