Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Eksperts: Latvijai jāinvestē sabiedrības digitālo prasmju attīstībā

Latvijai jāinvestē sabiedrības digitālo prasmju attīstībā, ceturtdien digitālajā forumā Digitālā transformācija 360 sacīja Lietuvas ekonomikas ministra vietnieks digitālajos jautājumos Elijus Čivilis. Viņš atzina, lai gan Latvija digitālās ēras ieviešanā ir vairākus soļus priekšā Lietuvai, sabiedrība nav gatava straujām tehnoloģiskām pārmaiņām trūkstošo digitālo prasmju dēļ.

Čivilis norādīja, ka sabiedrībai vārdi "digitālās prasmes" pamatā saistās ar programmēšanu, kas neatbilst patiesībai. "Sabiedrībai ir jāskaidro, ko nozīmē pāreja uz digitālo ēru. Šajā pārejā Latvija nevar atļauties zaudēt sabiedrības atbalstu tehnoloģiju attīstībā, jo pretējā gadījumā nebūs cilvēku, kas digitālos risinājumus patērēs. Tāpat ir jāskaidro, ka cilvēki nevis zaudēs darbavietas, bet līdz ar digitālās ēras ienākšanu piedzīvos, ka būs divreiz vairāk jaunu darbavietu," viņš sacīja.

Čivilis piebilda, ka tikpat būtiski ir saprast, kur ir nepieciešams veidot inovatīvus risinājumus un kā tie atrisinās esošās problēmas. Tostarp galvenais mērķis ir nevis izveidot jaunu risinājumu, bet apzināt, kur ir nepieciešams digitāls atbalsts, lai efektivizētu procesus.

"Māksla nav izgudrot ko jaunu, kam nav nākotnes perspektīvas. Tāpat Latvijai ir jāpārstāj atdarināt citu valstu risinājumi, kuriem Latvijā nav jēgpilna pielietojuma. Latvijā ir pateicīga platforma, kurā līdz ar digitālo transformāciju var aptvert gandrīz visas industrijas, lai tās varētu efektivizēt savus procesus," uzsvēra Čivilis.

Viņš atzīmēja, ka Latvija var būt arī soli priekšā Igaunijai, kas sevi pasludinājusi ar e-valsti. "Igauņi sevi pasludinājuši par elektronisku valsti, taču Latvija var kļūt par digitālu valsti, kas jau ir pārdomātāka un efektīvāka tehnoloģiju pielietošana sabiedrības, uzņēmumu un valsts sektora attīstībā," pauda Čivilis.

Vienlaikus viņš piebilda, ka tuvākajā nākotnē Latvijai nav "jāskrien sacīkstēs" ar citām valstīm, bet gan jāveido sava ekosistēma, ar kuru nodrošināt digitālo izrāvienu starptautiskā līmenī.

Digitālais forums ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sākta iniciatīva, kuras mērķis ir veidot unikālu platformu domapmaiņai un kopradei starp Latvijas un Eiropas valsts pārvaldes ekspertiem, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) nozares, biznesa un akadēmiskās vides profesionāļiem. Konference notiek otro gadu.

 

Top komentāri

Digitālaisdegunaurbinators
D
Latvijai jāiekļaujas aizvien lielākā , labi noorganizētā naudas pumpēšanā no cilvēku maciņiem, piespiežot viņus lietot par maksu un sarežģīti to, ko vēl vakar varēja paveikt vienkārši un par velti.
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Lai dzīvo vispārējā globālā digitālā atkarība!
Edvins Eglitis
Lieta vienigi par sabiedribas monitoresanu un kontroli. Ta ka EVeselibas gala merkis bija savakt visu Latvijas iedzivotaju privatos medicinas un veselibas datus viena valsts sponsoreta datubaze, nevis uzlabot pacientu aprupi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas