Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

ES Ārlietu padome apstiprinājusi jauno attīstības sadarbības politiku nākamajiem 15 gadiem

Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes attīstības sadarbības ministru sanāksmē šodien apstiprināts ES attīstības sadarbības politikas pamatdokuments nākamajiem 15 gadiem, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Latviju sanāksmē pārstāvēja ĀM parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (Vienotība). Sanāksmes darba kārtības galvenās tēmas bija ES attīstības sadarbības politikas apstiprināšana, ES attiecības ar Āfrikas, Karību un Klusā okeāna valstīm pēc 2020.gada un pēdējā laika lielākās humanitārās krīzes.

Ministru padomē tika apstiprināts ES attīstības sadarbības politikas pamatdokuments nākamajiem 15 gadiem - jaunā Eiropas Vienprātība attīstības sadarbībai "Mūsu pasaule, mūsu cieņa, mūsu nākotne".

"Latvijai būtiskie jautājumi ir laba pārvaldība, partnervalstu atbildība par savu attīstību, cilvēktiesības, dzimumu līdztiesība, nevienlīdzības mazināšana, migrācijas pamatcēloņu novēršana un vides ilgtspēja. Tāpat arī ES jāturpina atbalsts vidēja ienākuma valstīm - tas iekļauj mūsu drošībai un attīstībai prioritārās Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstis," uzsvēra parlamentārā sekretāre diskusijā par jauno attīstības sadarbības politikas stratēģiju.

Sarunās par turpmākajām ES attiecībām ar Āfrikas, Karību un Klusā okeāna valstīm Latvija atbalsta pragmatisku un efektīvu attiecību veidošanu, kas sniedzas ārpus donora - saņēmēja attiecībām. Kalniņa-Lukaševica norādīja, ka "ir būtiski veicināt partnervalstu atbildību par savu attīstību, kā arī mazināt atkarību no ES sniegtās attīstības palīdzības". "Ņemot vērā trīs reģionu atšķirīgo situāciju un intereses, atbalstām reģionalizāciju - padziļinātu attiecību veidošanu ar katru no reģioniem atsevišķi," sacīja ministrijas parlamentārā sekretāre.

Sanāksmē tika diskutēts arī par humanitārajām krīzēm Nigērijā, Dienvidsudānā, Somālijā, Etiopijā, Jemenā un Sīrijā. Sanāksmes dalībnieki uzsvēra, ka jāveicina visu iesaistīto pušu koordinācija, kā arī jārod efektīvāki politiskie un finansiālie risinājumi ES un starptautiskā līmenī.

Sanāksmes noslēgumā attīstības ministri tikās ar ANO ģenerālsekretāra vietnieci Aminu Mohamendu, lai apspriestu 2015.gada septembrī pieņemtās ANO Dienaskārtības 2030 ieviešanu ES. Dienaskārtības 2030 mērķi īstenojami visās pasaules valstīs neatkarīgi no to attīstības līmeņa.

Parlamentārā sekretāre apstiprināja, ka Latvija savu brīvprātīgo ziņojumu par paveikto dienaskārtības ieviešanā prezentēs ANO augsta līmeņa politiskajā forumā 2018.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas