Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Finanšu ministrs: EK redzējums par Latvijas izaugsmi līdzīgs FM prognozēm

Eiropas Komisijas (EK) redzējums par Latvijas ekonomikas izaugsmi šogad un nākamajā gadā ir ļoti līdzīgs Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajām prognozēm, norāda finanšu ministrs Andris Vilks (V).

EK piektdien publicētajās ziemas prognozēs attiecībā uz Latviju atzinīgi novērtē mūsu ekonomikas straujos izaugsmes tempus 2012.gadā, neskatoties uz vājo ārējo vidi.

EK arī atzinīgi novērtē mūsu valsts sasniegumus valsts finanšu jomā, ievērojami ātrāk samazinot vispārējās valdības deficīta līmeni, nekā iepriekš tika plānots.

Apstiprinātais 2012.gada budžets paredzēja, ka vispārējās valdības deficīts būs 2,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), gada vidū, veicot budžeta grozījumus, deficīta mērķis tika koriģēts uz 1,9% no IKP, taču faktiskās izpildes novērtējums liecina par ievērojami labākiem rezultātiem - 1,5% no IKP, tādējādi Latvija ir demonstrējusi apņemšanos iespējami efektīvi sasniegt valdības izvirzītos fiskālos mērķus, par šādu finanšu ministra viedokli informēja FM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis.

EK prognozē, ka valsts finanses arī nākamajos gados turpinās uzlaboties, deficītam samazinoties 2013.gadā līdz 1,1,% un 2014.gadā sasniedzot 0,9% atzīmi no IKP.

EK arī norāda, ka Latvijas ekonomikas izaugsme bija straujāka visā ES pagājušajā gadā - tā būs straujāka šogad un nākamgad, Latvijai seko pārējās Baltijas valstis.

Kā ziņots, EK publiskotās ziemas prognozes 2012.-2014.gadam Latvijai paredz visstraujāko ekonomikas izaugsmi starp visām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

EK prognozē, ka Latvijas IKP 2013.gadā pieaugs par 3,8%, salīdzinot ar 5,3% izaugsmi pērn. Savukārt 2014.gadā valsts ekonomika piedzīvos kāpumu 4,1% apmērā.

Komentējot Latvijas prognozes, komisija norāda, ka valsts ekonomikas izaugsmi 2013.-2014.gadā galvenokārt veicinās iekšzemes pieprasījums un eksports. EK lēš, ka mājsaimniecību patēriņš Latvijā šogad un 2014.gadā pieaugs par attiecīgi 3,8% un 4,1%, bet eksporta apjoms palielināsies par attiecīgi 4,8% un 6,6%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas