Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FKTK piemēro Meridian Trade Bank teju pusmiljonu eiro sodu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir noslēgusi administratīvo līgumu ar AS Meridian Trade Bank, nosakot tiesiskos pienākumus un piemērojot soda naudu 455 822 eiro, vēsta FKTK.

Administratīvais līgums ar banku noslēgts, lai izbeigtu administratīvo lietu, ko FKTK ierosināja pēc klātienes pārbaudes veikšanas AS Meridian Trade Bank pērn no 27. marta līdz 22. jūnijam. Pārbaudes laikā bankā tika konstatēti trūkumi iekšējās kontroles sistēmas darbībā un līdz ar to Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas (NILLTFN) likuma un tam pakārtoto normatīvo aktu pārkāpumi.

Soda nauda ir piemērota, jo FKTK konstatēja, ka AS Meridian Trade Bank nebija izveidojusi tādu savas darbības riskiem atbilstošu iekšējās kontroles sistēmu NILLTFN jomā, kas nodrošinātu efektīvu NILLTFN likuma un tam pakārtoto normatīvo aktu prasību ievērošanu.

Nolēdzot administratīvo līgumu ar FKTK, AS Meridian Trade Bank ir apņēmusies izstrādāt minētā riska pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanas pasākumu plānu NILLTFN jomas pilnveidei un bankas darbības efektivitātes nodrošināšanai.

Pieņemot lēmumu par soda naudas apmēru, FKTK ņēma vērā, ka banka ir sadarbojusies ar FKTK administratīvās lietas ietvaros, tostarp labprātīgi apņēmusies novērst konstatētos pārkāpumus un sākusi darbu pie pasākumu plāna izstrādes trūkumu novēršanai.

Meridian Trade Bank pārstāve Elīna Kovaļova aģentūrai LETA apliecināja, ka banka apņemas samaksāt soda naudu par iepriekšējo gadu pieļautajiem trūkumiem. Tāpat banka apņemas pilnībā īstenot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas riska pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanas pasākumu plānu iekšējās kontroles sistēmas jomā pilnveidošanai līdz 2019.gada rudenim un papildus veikt neatkarīgu novērtēšanu, lai sniegtu FKTK pārliecību par tās pilnīgu atbilstību normatīvo aktu prasībām.

"Kopš FKTK pārbaudes 2017.gada sākumā banka ir veikusi būtiskus un sistemātiskus uzlabojumus atbilstības jomā, un šis darbs aktīvi turpināsies arī pēc līguma noslēgšanas. Riska pārvaldīšanas procesa pilnveidošana ir viena no bankas stratēģiskā attīstības plāna prioritātēm. Līdz līguma noslēgšanai banka jau ir pilnveidojusi riska pārvaldīšanu un kontroli, tai skaitā ieviesusi starptautiski atzītus automatizētos risinājumus. Bankā notiek regulārais darbinieku kvalifikācijas paaugstināšanas, apmācību un personāla pietiekamības novērtēšanas process riska pārvaldīšanas procedūrā paredzētiem principiem," skaidroja Kovaļova.

Tāpat 2017.gadā banka ir pilnībā ieviesusi neatkarīgo ASV konsultantu kompānijas "Lewis Baach Kaufman Middlemis" un Exiger sniegtas rekomendācijas riska pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmas efektivitātes paaugstināšanai. Kopumā 2016.gadā un 2017.gadā banka ir ieguldījusi iekšējā kontroles sistēmā vairāk nekā 1,5 miljonus eiro, un šajā gadā plāno ieguldīt vēl līdz vienam miljonam eiro.

""Meridian Trade Bank" 2017.gadā uzsāka biznesa pārstrukturēšanu, vairāk orientējoties uz iekšzemes klientiem un atsakoties no pārāk augsta riska klientu un produktu apkalpošanas. No 40 000 klientu 98,5% ir iekšzemes - Latvijas un Lietuvas - klienti," piebilda bankas pārstāve.

( pēdējās četrās rindkopās pievienots Meridian Trade Bank komentārs)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas