Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

FKTK piemērojusi viena miljona eiro sodu PrivatBank

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome piemērojusi soda naudu AS PrivatBank 1,019 miljona eiro apmērā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) normatīvo aktu prasību pārkāpumiem, aģentūru LETA informēja FKTK Komunikācijas daļā.

Bankai arī noteikti vairāki tiesiskie pienākumi, tostarp noteiktajā termiņā ir jāiesniedz FKTK izvērtēšanai pasākumu plāns konstatēto pārkāpumu un trūkumu novēršanai un jāveic iekšējās kontroles sistēmas neatkarīgs izvērtējums.

FKTK PrivatBank veica klātienes pārbaudi, kuras laikā komisija ir konstatējusi virkni pārkāpumu, kas saistīti ar iekšējās kontroles sistēmu, klientu bāzes riskiem un to pārvaldību. Pārkāpumi liecina par nopietniem trūkumiem bankas iekšējās kontroles sistēmā NILLTPFN jomā, jo tie ir atklāti būtiskākajos klientu izpētes un darījumu uzraudzības elementos.

FKTK norādīja, ka banka nebija izveidojusi tādu savas darbības riskiem atbilstošu iekšējās kontroles sistēmu NILLTPFN jomā, kas nodrošinātu efektīvu normatīvo aktu prasību ievērošanu, piemēram, PrivatBank NILLTPFN komitejas darbība bija neefektīva, nenodrošināja NILLTPFN riska mazinošo pasākumu īstenošanu, kā arī atsevišķi pieņemtie lēmumi bija labvēlīgi atsevišķiem bankas akcionāriem. Arī PrivatBank iekšējās kontroles sistēma nenodrošina klienta padziļinātās izpētes nepārtrauktību visā klienta darbības periodā, kā arī PrivatBank nebija veikusi pietiekamas darbības, lai pārliecinātos, vai norādītais patiesais labuma guvējs ir klienta patiesais labuma guvējs.

FKTK informēja, ka PrivatBank vairākos gadījumos nebija ieguvusi dokumentus un veikusi pietiekamas darbības, lai pārliecinātos par klientu kontos esošo finanšu līdzekļu izcelsmi un dokumentējusi secinājumus, nav nodrošinājusi savlaicīgu un kvalitatīvu klientu izpēti un rezultātu dokumentēšanu, kā arī slēdzieni klientu lietās ir nepilnīgi un tai nebija savlaicīgi lēmusi par darījumu attiecību ar klientu izbeigšanu.

Ņemot vērā minēto, FKTK secināja, ka banka nav nodrošinājusi efektīvu iekšējās kontroles sistēmas darbību NILLTFN jomā tā, lai tā savā darbībā ievērotu NILLTPFN normatīvo aktu prasības, turklāt pārkāpumi vērtējami kā būtiski un ilgstoši. Vienlaikus FKTK ņem vērā PrivatBank līdz šim paveikto FKTK konstatēto trūkumu novēršanā.

Pēc FKTK lēmuma PrivatBank noteiktā termiņā komisijai ir jāiesniedz pasākumu plāns noteikto tiesisko pienākumu veikšanai un konstatēto pārkāpumu un trūkumu novēršanai un jāveic plānā paredzētie pasākumi, lai banka turpmāk nepieļautu līdzīga rakstura pārkāpumus iekšējās kontroles sistēmā NILLTPFN riska pārvaldības jomā. PrivatBank, piesaistot zvērinātu revidentu vai zvērinātu revidentu komercsabiedrību, jāveic neatkarīgs izvērtējumus par PrivatBank iekšējās kontroles sistēmas atbilstību un efektivitāti. 

Bankai noteiktais soda naudas apmērs ir 90% no maksimālā likumā norādītā apmēra - 10% no bankas kopējā gada apgrozījuma. PrivatBank noteiktā soda nauda viena mēneša laikā no šā administratīvā akta spēkā stāšanās dienas jāiemaksā valsts budžetā. 

LETA jau ziņoja, ka PrivatBank šogad pirmajā pusgadā strādāja ar zaudējumiem 706 000 eiro apmērā, kas ir 2,3 reizes mazāk nekā 2018.gada attiecīgajā periodā, liecina bankas publiskotais finanšu pārskats. Savukārt PrivatBank grupas zaudējumi 2019.gada pirmajos sešos mēnešos bija 448 000 eiro apmērā, kas ir samazinājums 3,3 reizes.

Pēc aktīvu apmēra PrivatBank 2019.gada marta beigās bija 13.lielākā banka Latvijā. Bankas lielākais akcionārs ir Ukrainas PrivatBank, kuru 2016.gada decembrī Ukrainas valdība nacionalizēja.

 

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka šis ir mājiens par nākošo... .
Янис
Я
Сначала америкосам подарили банк CITADELE, потом, им же на радость, уничтожили банк ABLV. ))) Мне бы так жить, а вдруг я тоже хочу америкосам что то подарить, ну скажем Северную Корею.)))
bitkoins
b
labdien
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas