Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

FM gandarīta par Latvijas sniegumu Doing Business reitinga nodokļu sadaļā

Finanšu ministrija (FM) ir gandarīta par Latvijas sniegumu Pasaules Bankas veidotā Doing Business reitinga sadaļā par nodokļiem un to administrēšanu, aģentūru LETA informēja ministrijā.

Aktuālākajā Pasaules Bankas Doing Business 2018 reitingā, kura analīzes periods ir starp 2016.gadu jūniju un 2017.gadu jūniju, starp 190 pasaules valstīm Latvija atrodas 19.vietā, kas, salīdzinot ar iepriekšējo reitingu, ir kritums par piecām vietām.

Savukārt Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū Latvija ierindota 8.vietā, novērtējumā piekāpjoties Dānijai, Apvienotajai Karalistei, Zviedrijai, Somijai, Īrijai, kā arī Igaunijai un Lietuvai. FM piebilda, ka lielāka un viena no konkurētspējīgākam ES valstīm - Vācija, ierindojas uzreiz aiz Latvijas, proti, 20.vietā.

FM norādīja, ka nodokļu politikas un administrēšanas pozīcijā Latvija pakāpusies uz 13.vietu, kas ir augstākā saņemtā līdzi šim, apdzenot Igauniju un Lietuvu.

"No vērtējamajiem faktoriem šo augsto vietu nodrošina, salīdzinot ar citām valstīm, zemākas ienākuma nodokļa likmes, kā arī uzņēmējiem draudzīgas pievienotās vērtības nodoklis un uzņēmumu ienākuma nodokļa administrēšanas sistēmas. Cerams, ka Saeimas apstiprinātā nodokļu reforma un veiktās investīcijas Valsts ieņēmumu dienesta darbības efektivizēšanā ļaus saglabāt augsto vērtējumu arī turpmāk," pauda FM.

Savukārt no desmit radītājiem, kuri iekļauti metodoloģijā, kritums ir fiksēts sekojošas pozīcijas - "Būvniecības atļaujas saņemšana", "Energoapgādes pieslēgums" un "Maksātnespējas procesa regulējums".

"Rādītaja "Būvniecības atļaujas saņemšana" pasliktinājums ir saistīts ar to, ka dienu skaits, kuru ir nepieciešams, lai uzbūvētu noliktavu, ievērojot visas procedūras un noteikumus, vidēji palielinājies līdz 192 dienām. Kamēr pagājušajā gada reitingā uz to bija nepieciešams vidēji 147 dienās. Papildus tam, palielinājās arī procedūru skaits, kuru nepieciešams iziet, lai uzbūvētu noliktavu," skaidroja FM.

Savukārt "Maksātnespējas procesa regulējuma" pozīcijas kritums reitingā kopvērtējuma salīdzinot ar pērnā gada reitingu, FM ieskatā, ir saistīts ar to, ka samazinājies parāda atguves procentuāla daļa uz vienu ASV dolāru. "Proti, samazinājusies naudas summa, ko kreditors atgūst no parādnieka, rēķinot šo summu uz vienu ASV dolāru," piebilda ministrijā.

Jau ziņots, ka Latvija Pasaules Bankas veidotajā Doing Business reitingā noslīdējusi par piecām vietām, 190 valstu konkurencē ieņemot 19.vietu, liecina otrdien publiskotais Pasaules Bankas pētījums.

Pērn Latvija šajā reitingā ieņēma 14.vietu. Savukārt Lietuva reitingā no 21.vietas iepriekš pakāpusies uz 16.vietu, bet Igaunija saglabājusi 12.vietu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas