Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 4. jūlijs
Sandis, Uldis, Ulvis, Sandijs

Gada inflācija samazinājusies līdz 4,6%

Septembrī patēriņa cenas Latvijā mēneša laikā palielinājušās par 0,4%, bet gada inflācija samazinājusies līdz 4,6%, liecina pirmdien publiskotie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Septembrī salīdzinājumā ar augustu precēm cenas pieauga par 0,6%, bet pakalpojumiem kritās par 0,2%. Šāds pats vidējais patēriņu cenu līmeņa pieaugums 0,4% apmērā bija vērojams arī līdzīgā laika periodā pērn.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām septembrī bija cenu kāpumam apģērbiem un apaviem, alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem un pārtikai, kā arī cenu kritumam veselības aprūpes precēm un pakalpojumiem un izglītībai.

Beidzoties sezonas izpārdošanām, apaviem cenas pieauga par 10,3%, bet apģērbiem - par 2,8%.

Par 2,3% cenas palielinājās tabakas izstrādājumiem, galvenokārt jūlijā paaugstinātā akcīzes nodokļa rezultātā. Noslēdzoties akcijām, alkoholiskajiem dzērieniem cenas pieauga par 1,2%.

Pārtikas grupā vislielākā ietekme bija dārzeņiem, kam cenas pieauga vidēji par 4,0%. Noslēdzoties akcijām, sadārdzinājās gaļas izstrādājumi (+1,6%), piens un piena produkti (+1,1%), olas (+4,8%), mērces un garšvielas (+1,7%). Akciju rezultātā lētāka kļuva maize (-1,5%), eļļa un tauki (-1,1%), labības produkti (-1,3%) un svaigas zivis (-2,3%).

Veselības aprūpes precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis samazinājās par 0,8%, jo lētāki kļuva sanatoriju pakalpojumi un akciju rezultātā pazeminājās nekompensējamo medikamentu cenas.

Cenu kritumu izglītības grupā ietekmēja mācību maksas samazināšanās augstskolās vidēji par 3,0%.

Noslēdzoties akcijām, cenas kāpa atpūtas un sporta pakalpojumiem, mājdzīvnieku barībai, grāmatām un traukiem. Dārgāka kļuva arī transportlīdzekļu apkope un remonts, ziedi, īres maksa, atkritumu savākšana, juvelierizstrādājumi, ar transportu saistīta apdrošināšana un sašķidrinātā gāze. Cenu kritums bija vērojams tūrisma pakalpojumiem, biļetēm braucienam ar prāmi, pasažieru sauszemes transporta pakalpojumiem, aviobiļetēm, dārza un mājas darbarīkiem, TV, video, audio un foto iekārtām.

Šā gada septembrī vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri, bija par 4,6% augstāks. Precēm cenas pieauga par 6,1%, bet pakalpojumiem - par 0,8%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 3,8%.

Š.g.Šā gada deviņos mēnešos ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija elektroenerģijas (+26,7%), degvielas (+11,9%), piena, siera un olu (+10,2%), gaļas un gaļas izstrādājumu (+5,9%) cenu kāpumam, kā arī dārzeņu cenu kritumam par 22,1%.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas