Pirmo 26 Michelin ceļveža uzmanību ieguvušo restorānu izsludināšana ir radījusi pozitīvu vibrāciju nozarē. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava atzīst, ka daudzi restorāni vēlas pievienoties šim pulkam un dažiem ir ambīcijas tikt arī pie zvaigznēm. Tas nozīmē, ka gastronomijas jomā turpmākajos gados mūs varētu sagaidīt pozitīvas pārmaiņas.
Igaunija savu Michelin zvaigžņu ceļu ir sākusi gadu agrāk, un kaimiņvalsts pieredze liecina, ka izlasē iekļauto restorānu apgrozījums ir audzis aptuveni par 20%. Tomēr I. Šīrava norāda, ka Michelin stāstu nevar skatīties atrauti no kopējā nozares snieguma, jo iegūst visa tūrisma nozare, arī darījumu tūrisms, kurā dažādu pasākumu un konferenču organizatoriem ir papildu arguments klientu piesaistē.
Plāno atpelnīt
Šogad LIAA noslēdza līgumu ar Francijā reģistrēto Manufacture Francaise des Pneumatiques Michelin par dalību starptautiskajā gastronomijas ceļvedī Michelin Guide. Tā vērtība ir 1,27 miljoni eiro, un tas būs spēkā līdz 2025. gada 31. oktobrim. Turklāt pirms gada iestāde bija noslēgusi vēl vienu līgumu ar Manufacture Francaise des Pneumatiques Michelin par gastronomijas potenciāla analīzi Latvijā (par 150 tūkstošiem eiro), tā ietvaros Michelin Guide pētīja vairāk nekā 30 restorānu Latvijā. Līdz ar to šogad pirmo reizi Michelin kvalitātes zvaigzni piešķīra Rīgas restorānam Max Cekot Kitchen, bet ceļvedī ir iekļauti un dažādas atzinības saņēmuši vēl vairāki restorāni un pavāri.
Visu rakstu lasiet avīzes Diena ceturtdienas, 30. novembra, numurā! Ja vēlaties laikraksta saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!