Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Gatavos atklātu vēstuli elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes sloga samazināšanai

Latvijas mašīnbūves un metālapstrādes asociācija sagatavos un nosūtīs Ministru kabinetam, Saeimai, Latvijas Pašvaldību savienībai, Latvijas Lielo pilsētu asociācijai atklātu vēstuli elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sloga samazināšanai, par to šodien vienojušies Daugavpilī notikušās metālapstrādes uzņēmumu vadītāju un speciālistu sanāksmes dalībnieki.

OIK sloga samazināšana metālapstrādes uzņēmumiem, kas ir lielie elektroenerģijas patērētāji, ir nepieciešama, lai uzlabotu to konkurētspēju un izdzīvošanas iespējas nākotnē.

Ja nekas netiks darīts lietas labā, tad pēc prognozēm līdz 2020.gadam maksa par elektroenerģiju Latvijā pieaugs par 53% mājsaimniecībām līdz 73% lielajiem metālapstrādes uzņēmumiem. Līdz ar to metālapstrādes uzņēmumu, kam valstī ir lielākais īpatsvars ražošanas uzņēmu segmentā un kas 80% gatavas produkcijas eksportē, izdzīvošana būs apdraudēta.

Kā liecinot statistika, tad jau patlaban elektroenerģijas cena uzņēmējiem Latvijā ir trešā augstākā Eiropas Savienībā, dārgāka tā ir tikai Lielbritānijā un Slovākijā. Zviedrijā, Francijā, kā arī visās pārējās ES valstīs elektroenerģijas cena uzņēmējiem ir zemāka.

Kā norāda asociācija, OIK visai bieži tiek saistīta ar tā saucamo zaļo enerģiju. Dažas amatpersonas mīlot lepoties ar to, ka Latvija ir viena no zaļākajām valstīm ES. "Diemžēl ne viss ir tik skaiti, kā to dažreiz tiek mēģināts pasniegt, un arī minētā enerģija bieži vien nemaz nav tik "zaļa", kā to dažs labs mēģina krāsot," norāda asociācijas pārstāvji.

Faktiski mazo HES, vēja parku, saules enerģijas parku un citu patiešām zaļās enerģijas ražotāju īpatsvars ir neliels. Lielāko šī segmenta daļu aizņem koģenerācijas stacijās saražotā elektroenerģija, kuras ražošanā visbiežāk tiek izmantota dabasgāze, kas nav atjaunojamais energoresurss.

Būtiski ir tas, ka saskaņā ar likumu Latvenergo šo tā saucamo zaļo enerģiju no visiem tās ražotājiem iepērk par divkāršu tarifu. Tas savukārt izraisa pastāvīgu elektroenerģijas sadārdzināšanos, no kā cieš gan iedzīvotāji, gan arī citi patērētāji, bet it īpaši - ar energoietilpīgo metālapstrādes procesu saistītie uzņēmumi.

Sanāksmes dalībnieki neslēpa savu sašutumu sakarā ar pašreizējo situāciju valstī, kad visi lietotāji ar saviem maksājumiem par patērēto elektroenerģiju ir spiesti uzturēt aptuveni 100 privātos elektroenerģijas ražotājus.

Pašreizējo situāciju valstī ar elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti sanāksmes dalībnieki raksturoja kā visīstāko korupciju valsts līmenī, par ko ir jāinformē pēc iespējas plašākas tautas masas. Pēc sanāksmes dalībnieku domām, daudzi iedzīvotāji, maksājot par patērēto elektroenerģiju, nemaz neapzinās, ka tādējādi viņi uztur dažu privātpersonu biznesu, kas spējuši savas intereses izlobēt varas gaiteņos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas