Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

ĢMO briesmas

WikiLeaks dokumenti atklāj ne tikai tādas epizodes ASV vēstniecībā, par kurām Latvijas amatpersonām vajadzētu sarkt vai pat, iespējams, draudētu kriminālatbildība, ja atklātās sarunas būtu notikušas citas valsts vēstniecībā, kura nav stratēģiskais partneris.

Diplomātiskās telegrammas atklāj arī tādas epizodes, par kurām varam būt lepni, ka Latvijas amatpersonas ir aizstāvējušas Latvijas cilvēku intereses, neskatoties uz lielvalsts spiedienu. Piektdien Latvijas portālos nonāca informācija par to, kā no ASV vēstniecības puses ir izdarīts spiediens, lai Latvija piekāptos ģenētiski modificētu organismu (ĢMO) legalizācijā lietošanā pārtikā.

ASV vēstniecības Rīgā pārstāvji vairākkārt tikušies ar Latvijas valdības un ministriju pārstāvjiem, cenšoties panākt ĢMO atļaušanu Latvijas un ES tirgū. 2009. gadā amerikāņu diplomāti tikušies ar Zemkopības un Ārlietu ministriju pārstāvjiem, mudinot ES lauksaimniecības ministru sanāksmēs Latviju balsot par ĢMO atļaušanu ES tirgū.

Minēts, ka sarunu laikā Zemkopības ministrijas pārstāvis norādījis, ka mūsu Saeimas Eiropas lietu komiteja ir nolēmusi, ka Latvija balsos pret ĢMO atļaušanu ES tirgū. Nav ne mazāko šaubu, ka spiediens uz Latviju, lai atļautu ĢMO lietošanu, tikai pieaugs. Taču Latvijā jau ir atļauta atsevišķu ģenētiski modificētu produktu nonākšana pārtikas ķēdē. Ja ĢMO tieša lietošana cilvēku uzturā tiek vai nu aizliegta, vai ir īpaši jānorāda, ka pārtikas produkts satur ĢMO, citādi ir lopbarību.

Katrs zina, ka, mātei grūtniecības laikā un barojot bērnu ar krūti, ir jāizvairās no kaitīgu, neveselīgu produktu lietošanas, medikamentiem un ķīmiskām vielām, jo tās tālāk nokļūst bērna organismā. Kad lietojam pienu un gaļu no dzīvniekiem, kuri baroti ar ģenētiski modificētu lopbarību, ĢMO nonāk arī mūsu ikdienas pārtikas ķēdē. Ir dažādi viedokļi par to, cik tas ir kaitīgi vai nekaitīgi, taču sabiedrībai vajadzētu zināt, ka šādā veidā ĢMO jau pašlaik nonāk mūsu uzturā.

Latvijā ir lieliski apstākļi lauksaimniecībai, un mums nav vajadzīgi ĢMO, kuru lietošana kalpo dažu cilvēku peļņas palielināšanai uz visu pārējo cilvēku veselības rēķina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas