Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ieraudzīja, kam vajag palīdzēt

Tā, protams, ir sakritība, ka stikla šķiedras izstrādājumu ražotāja, norvēģu uzņēmuma SIA _Norplast _korpusi atrodas līdzās tai Saldus pilsētas daļai, kur desmit ielas pēc kārtas ir nosauktas mazo cilvēku aizstāvības, taisnīguma un labestības idejas paudēju, latviešu dzejas un prozas klasiķu vārdos. Pa tām staigājot, ļoti gribas ticēt, ka Jaunsudrabiņa, Birznieka — Upīša, Veidenbauma, Blaumaņa, Raiņa un Aspazijas sētā cilvēkmīlestība vismaz daļā mūsu tautas ir dzīva pat tagadējos skarbajos gados un viena no tās izpausmēm ir arī Norplast ražošanas vadītāja Ivara Liepas rīcība.

Notiek, kā solīts


«Kad pagājušajā gadā līdz tam ne man, ne citiem pedagogiem nepazīstamais Ivars Liepa pēc paša iniciatīvas ieradās Cieceres internātpamatskolā un SIA Norplast vārdā piedāvājās apmaksāt audzēkņiem dažādas sporta aktivitātes, dāvināt apģērbu un inventāru, sākumā nodomājām, ka viņš mūs grib vai nu izjokot vai arī tādējādi sev un firmai iegūt kādu publicitātes labumu,» ar smaidu tagad atceras šīs mācību iestādes, kurā gandrīz katrs trešais ir bērns ar īpašām vajadzībām, direktors Kārlis Maks.

Taču skolotāji drīz vien pārliecinājušies, kas viss ir pa īstam un notiek, kā solīts. Kad līdzīgs, vairāk nekā piecos tūkstošos latu izsakāms nesavtīgas labdarības piedāvājums atkārtojies arī šoruden, pedagogi un bērni šo ziņu uzņēmuši ar aplausiem, jo Norplast solījies visus 320 audzēkņus ar autobusiem aizvizināt uz Rīgu, kur viņi vienu dienu varētu ne vien apmeklēt dažādus muzejus un izklaides vietas, bet arī garšīgi papusdienot izslavētajā Lido kompleksā. Oktobrī galvaspilsētā pabija 160 skolēni un 20 skolotāji, novembrī brauca pārējie.

Prasme saprast jauniešus


«Ekskursiju maršrutus izvēlējās un autobusus sameklēja Ivars Liepa, mums atlika tajos tikai iekāpt un braukt. Pārsteidzošākais, ka itin visi ceļa mērķi bērniem ļoti patika. Mēs pat brīnījāmies, kā Ivars tā spējis trāpīt desmitniekos. Līdzīgi bija arī pagājušajā gadā, kad mazajiem tika piedāvāts apmeklēt basketbola treniņus, peldbaseinu, rīkot sporta spēles Norplast dāvinātajos daudzkrāsainajos krekliņos,» stāstīja speciālā pedagoģe Vita Grīsle — Akopjana, kuras aprūpē un apmācībā ir bērni ar īpašām vajadzībām.

Ivars par šo izbrīnu pasmaida — kā gan viņam nezināt, kas bērniem patīk, ja paša ģimenē pusaudža vecumā ir meita Eva un par viņu jaunākie brāļi Ivo un Raivis, kas kopā ar vecākiem ir pabijuši gan Līvu akvaparkā, gan Motormuzejā, Cinevillā un daudz kur citur? Savukārt par sportošanas azartu viņš var spriest pēc paša pieredzes, jo kopš mazotnes spēlē basketbolu un ar to aizraujas vēl tagad. Viņam nav svešas arī novada skolu problēmas kopumā, jo dzīvesbiedre Laine ir mācību pārzine netālajā Druvas vidusskolā, un ģimenē par tām bieži tiek runāts. Turklāt viņš ir dzimis saldenieks, pēc Lauksaimniecības universitātes beigšanas tepat strādājis dāņu kokapstrādes uzņēmumā, kur labi apguvis angļu valodu. Tagad rit jau ceturtais gads, kopš Ivars Norplast ražošanas vadītāja amatā nomainījis norvēģu speciālistu.

Labdarība iet plašumā


«Piedāvāt palīdzību tieši Cieceres internātpamatskolai bija mana izvēle, jo tur mācās un internātā uzturas bērni no visa novada. Finansējuma apjomu, protams, saskaņojot ar Norplast īpašnieku Alesundā (Norvēģijā) Ivaru Gaustadu, viņa biznesa partneriem Arni Lillebo no SIA Libra plast un Arntu Frodi Breviku no SIA Compocean. Skandināvi bija atsaucīgi šādai sponsorēšanai, jo viņu valstī palīdzēt tiem, kam grūti, ir goda lieta,» labdarības sākumu atcerējās Ivars.

Sarunā atklājās, ka Latviju un Saldu jau agrāk iepazinusi Ivara Gaustada mamma Anna, kopā ar draudzeni regulāri šurp gādājot humānās palīdzības kravas, tajā skaitā arī uz Cieceres internātpamatskolu. Cita adrese, kurp sūtīta norvēģu humānā palīdzība, ir Saldus novada Bērnu un ģimenes centrs Rūķītis.

«Šogad arī SIA Norplast apmēram piekto daļu no sponsorēšanai atvēlētās summas izlietos tajā ievietoto bērnu un pusaudžu, kuriem ir garīgās veselības problēmas, vajadzībām,» I.Liepa izkalkulējis, ka par šo naudiņu Rūķīša audzēkņi varēs aizbraukt ekskursijā uz Ventspili, dāvanā saņemt sporta inventāru, spēles un atstarotājus, Saldū noskatīties Latvijas Basketbola līgas komandu cīkstēšanos.

«Par kaut ko tādu līdz šim varējām tikai sapņot,» saka Rūķīša vecākā sociālā darbiniece Santa Dižgalve.

Labdarība ir nopietns darbs


«Problēmas ar finansējumu pēdējā laikā ir daudzām izglītības iestādēm, taču Cieceres internātpamatskolā un Rūķītī tās izpaužas īpaši asi, jo bērni pārsvarā nāk no trūcīgām ģimenēm, turklāt daudziem no viņiem ir veselības problēmas. Apmaksāt treniņus sporta hallē, sporta somas, peldbaseina izmantošanu, pat tādus šķietamus niekus kā krāsainus sporta krekliņus, mugursomas ar atstarotājiem šo bērnu vecākiem nav pa kabatai. Nemaz nerunājot par Rīgas iepazīšanas braucieniem,» vērtēja I.Liepa.

Norplast Saldū pastāv turpat 15 gadu un dod labi apmaksātu darbu 45 pilsētas un novada iedzīvotājiem. «Tāpēc varam atļauties mācību iestādēm palīdzēt ne tikai finansiāli, bet uzskatām par vajadzīgu nokārtot arī visas ar tā izlietojumu saistītās formalitātes — pasūtīt autobusus ekskursijām, sarunāt peldbaseinu vai sporta namu treniņiem, nopirkt sporta inventāru, tērpus un pārējo. Ļoti patīkami, ka mūsu aktivitātes sporta sponsorēšanā atbalsta Saldus sporta skola un basketbola klubs,» atzīst I. Liepa.

Mēģinās atdarīt ar labu


«Kādudien, malkojot kafiju, klausījos TV3 aicinājumu pastāstīt par cilvēkiem, ar kuriem Latvija var lepoties. Lai gan ar Ivaru Liepu nebiju un joprojām neesmu personīgi pazīstama, man bija skaidrs, ka viņš noteikti ir viens no tādiem. Protams, sponsoru nauda ir laba lieta, bet ne mazāk svarīgi, kā un kad tā tiek piedāvāta. Ivars firmas vārdā to prata izdarīt apbrīnojami savlaicīgi un taktiski, vairoties no publiskas pateicības izpausmēm. Mēģināsim to atdarīt ar labu, bērniem piedāvājoties pastrādāt kaut vai Norplast teritorijas sakopšanā,» teica V.Grīsle — Akopjana. Viņa priecājās, ka bērniem iesaistīšanās sponsorētajās sporta nodarbībās un izbraukumi ekskursijās ļoti palīdzējuši celt pašapziņu un dzīvesprieku, it īpaši tiem, kam ir veselības problēmas. «Vai gan viņi ar tādu drosmi un sajūsmu kopā ar veselajiem būtu izmantojuši Līvu akvaparku, ja pirms tam bezmaksas nodarbībās nebūtu trenējušies Saldus peldbaseinā?» retoriski jautāja skolotāja.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas