Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Ilvess: Neatvēlot aizsardzībai 2% no IKP, Latvija ir ievainojamāka

Neatvēlot aizsardzībai finansējumu vismaz NATO prasītos 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), Latvija un citas valstis ir ievainojamākas, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā 1:1 izteicās Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

Igaunijā aizsardzības budžets ir virs 2% un tā var justies gandarīta, ka ir vienīgā valsts Eiropā, kurai ir plāns aizsardzības budžetu ilgtermiņā uzturēt šādā līmenī no IKP, pauda Ilvess, piebilstot, ka, aizsardzībai veltot mazāk, sarūk autoritāte apgalvojumiem, ka "mums nepieciešama palīdzība". Ilvess citēja Martina Lutera tēzi, ka "Dievs palīdz tiem, kuri paši par sevi gādā".

Viņš uzsvēra, ka kopumā Baltijas valstis no NATO gaida vairāk nekā pašas iegulda.

Runājot par apdraudējumu Baltijas valstu drošībai, Igaunijas prezidents pauda pārliecību, ka tikai slikti informēti cilvēki var apgalvot, ka Baltijas valstis "būs nākamās", kurās Krievija varētu mēģināt darboties pēc līdzīga scenārija kā Ukrainā. Viņš skaidroja, ka būtiska ir dzīves līmeņu atšķirība, piemēram, Igaunijas pilsētā Narvā un Krievijā, līdz ar to nebūtu vēlme pievienoties Krievijai.

Pēc Ilvesa teiktā, runas, ka Baltijas valstis varētu būt nākamās pēc Krimas, ir muļķīgu žurnālistu retorika. "Nav nekāda pamata tā domāt, taču ir pilnīgi skaidrs, ka mums ir pilnībā jāpārskata  visa mūsu drošības arhitektūra," viņš pauda. 

Savukārt, runājot par konsekvencēm saistībā ar Krievijas darbībām Ukrainā, Ilvess vērtēja, ka Eiropas Savienībai un ASV būtu jāpaplašina sankcijas pret Krieviju, iekļaujot būtiskas sektorālās sankcijas pret arvien plašāku Krievijas privātpersonu loku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas