Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 4. jūlijs
Sandis, Uldis, Ulvis, Sandijs

Inflācija sasniegusi 5% robežu

Maijā vidējais patēriņa cenu līmenis Latvijā mēneša laikā palielinājies par 0,4%. Savukārt gada inflācija maijā sasniegusi 5% robežu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes trešdien publiskotie dati.

Mēneša laikā precēm cenas pieauga par 0,5%, bet pakalpojumiem - par 0,1%, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,1%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām maijā bija cenu kāpumam pārtikai un ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam veselības aprūpes precēm un pakalpojumiem.

Pārtikas grupā, noslēdzoties akcijām, dārgāka kļuva maize un graudaugu izstrādājumi (+2,3%), gaļa un gaļas izstrādājumi (+1,5%) un olas (+1,9%). Sadārdzinājās arī kafija (+7,3%), eļļa un tauki (+3,5%), cukurs (+3,1%), zivis un zivju izstrādājumi (+1,1%). Sezonālu faktoru ietekmē dārzeņiem cenas samazinājās par 1,3%. Akciju rezultātā lētāki kļuva augļi (-1,7%), siers (-0,5%) un atspirdzinošie dzērieni (-0,5%).

Mājokļa grupā lielākā ietekme bija siltumenerģijas tarifu kāpumam vidēji par 2,7%. Daļēji noslēdzoties akcijām, materiāliem mājokļa uzturēšanai un remontam cenas palielinājās par 0,7%. Cenu pieaugums bija vērojams arī cietajam kurināmajam (+1,8%) un īres maksai (+0,4%). Mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi kļuva lētāki par 1,1%.

Turpinot tirdzniecībā nonākt jaunās sezonas kolekcijām, kā arī noslēdzoties atlaidēm, apavi sadārdzinājās par 3,0%, bet apģērbi – par 0,7%.

Veselības aprūpes precēm un pakalpojumiem maijā vidējais cenu līmenis kritās par 0,9%, ko galvenokārt ietekmēja pacienta līdzmaksājuma samazināšanās kompensējamajiem medikamentiem.

Noslēdzoties akcijām, cenas palielinājās autovadītāju kursiem (+4,9%), mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem (+0,5%), mājdzīvnieku barībai (+0,5%) un atpūtas un sporta pakalpojumiem (+0,9%). Sākoties jaunām akcijām, lētāki kļuva alkoholiskie dzērieni, personīgās aprūpes preces, mēbeles un mājokļa iekārtas, kā arī sadzīves ierīces.

Maijā cenas palielinājās tabakas izstrādājumiem (+1,9%), apdrošināšanas pakalpojumiem (+1,4%), bet velosipēdiem (+5,0%), savukārt degviela kļuva lētāka par 0,7%.

Šā gada maijā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada maiju, bija par 5,0% augstāks. Precēm cenas pieauga par 6,7%, bet pakalpojumiem - par 0,4%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 2,1%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas