Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Iznācis Latvijā vēl nebijuša mēroga izdevums laboratorisko izmeklējumu diagnostikai

Šonedēļ laista klajā grāmata "Laboratoriskie izmeklējumi dažādu slimību diagnostikā". Tas ir Latvijā vēl nebijis izdevums, kurā apkopota būtiskākā informācija par modernajā diagnostikā izmantojamajiem rādījumiem un to medicīnisko interpretāciju. Grāmata būs ceļvedis veselības aprūpes nozarē strādājošajiem, lai pilnveidotu diagnostikas procesu, palīdzot iespējami ātrāk izvēlēties atbilstošu ārstēšanu, kā arī realizētu kvalitatīvu veselības uzraudzību.

Grāmatā Latvijas vadošie jomas profesionāļi aplūko laboratorisko izmeklējumu nozīmīgumu dažādu slimību diagnostikā, tā tapusi “Centrālās laboratorijas” paspārnē un būs nozīmīgs resurss veselības aprūpes profesionāļiem, jo precīza diagnoze ir pamatnosacījums jebkuras slimības efektīvai ārstēšanai. 

Grāmatas autoru kolektīva vadītāja “Centrālās laboratorijas” padomes locekle, Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore Jeļena Storoženko norāda: “Laboratoriskie izmeklējumi pašlaik ir unikāls un plaši pieejams  diagnostikas rīks – ātrs  un ļoti  informatīvs. Pateicoties moderno  tehnoloģiju  attīstībai,  klīnisko  laboratoriju pakalpojumu klāsts pēdējo gadu laikā ir daudzkārt palielinājies, tomēr diagnozes noteikšanas ceļš arvien var būt sarežģīts. Tieši laboratorisko izmeklējumu rezultāti sniedz vērtīgo informāciju, kas palīdz ārstiem visā pacienta aprūpes ciklā: sākot no skrīninga izmeklējumiem līdz diagnozei, atveseļošanās prognozei, terapijai un ārstēšanas uzraudzībai.” 

Autore uzsver, ka šī izdevuma mērķis ir sniegt informāciju dažādu specialitāšu ārstiem, to vidū ģimenes ārstiem, kā arī topošajiem ārstiem, par kā biežāk tā retāk pielietojamiem laboratoriskiem izmeklējumiem. Grāmatas sagatavošanā izmantoti pašlaik aktuālākie dati pasaules medicīnas literatūrā. Strauji attīstoties diagnostikas nozarei, grāmata kalpos par vadlīniju esošiem un topošiem veselības aprūpes speciālistiem mainīgajā vidē, kā arī būs noderīgs resurss citiem interesentiem. Tajā iekļauti arī klīniskie gadījumi, pētījumu apkopojumi un laboratorijas piemēri, kas papildināti ar izmeklējamu paraugiem.

“Bez laboratoriju sniegtās informācijas veselības aprūpes sistēma nav pat iedomājama.  Medicīnas literatūrā tiek lēsts, ka 60 līdz 70% gadījumu klīniskie lēmumi tiek pieņemti, balstoties laboratorisko izmeklējumu rezultātos. Laboratorijas pakalpojumi ir vispieejamākais, rentablākais un arī vismazāk invazīvais objektīvās veselības informācijas avots gan slimību profilaksē, gan diagnostikā, pildot būtiskas sabiedrības veselības uzraudzības funkcijas. Esmu gandarīta par mūsu speciālistu ieguldījumu šīs vienreizējās grāmatas tapšanā! Šis ir iespaidīgs ieguldījums Latvijas medicīnā," uzsver “Centrālās laboratorijas” valdes priekšsēdētāja Zane Kaktiņa.

Grāmatas "Laboratoriskie izmeklējumi dažādu slimību diagnostikā" autoru kolektīva vadītāja ir asoc. prof. Jeļena Storoženko. Grāmatu recenzējuši prof. Aivars Lejnieks, prof. Sandra Lejniece, prof. Ludmila Vīksna.  Autori ir prof. Aivars Lejnieks, prof. Sandra Lejniece, prof. Ludmila Vīksna, prof. Ilze Konrāde, asoc. prof. Aleksejs Derovs, asoc. prof. Simona Doniņa, asoc. prof. Anna Miskova, asoc. prof. Ieva Tolmane, asoc. prof. Jana Žodžika, doc. Elga Bataraga, doc. Sniedze Laivacuma, doc. Sergejs Ņikuļšins, doc. Juris Plonis, doc. Ineta Grantiņa, doc. Olga Plisko, endokrinoloģe Betija Jurģe, ģenētikas speciāliste Ilze Radoviča-Spalviņa, laboratorijas ārste un transfuzioloģe Gunta Šmite, anestezioloģe reanimatoloģe Inga Orleāne, laboratorijas ārste Evija Skrode, reimatoloģe Evija Stumbra-Stumberga. Grāmata tapusi ar SIA “Centrālā laboratorija” atbalstu, tās izdevējs  SIA “Medicīnas apgāds”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas