Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Jau šogad par rīdzinieku nodokļu naudu taps RD avīze Riga.lv

Rīgas domes (RD) vairākums pirmdien ārkārtas sēdē atbalstīja ieceri par nodibinājuma Riga.lv izveidošanu - tā uzdevums būs uzlabot pašreizējās domes mājaslapas www.riga.lv saturu, kā arī izdot bezmaksas avīzi rīdziniekiem.

Par to nobalsoja 35 deputāti, kuri pārstāv domes koalīciju, pret bija 17, bet viens atturējās.

Pašlaik avīzes satura koncepcija un biznesa plāns vēl nav izstrādāts, domes sēdē pavēstīja RD Juridiskās pārvaldes direktors Jānis Liepiņš. Viņš izteicās, ka pašlaik zināms avīzes izveidošanai nepieciešamais starta finansējums - 25 tūkstoši latu, taču lēmumi par citām konkrētām lietām, piemēram, avīzes metienu un arī saturisko pusi būs nodibinājuma Riga.lv valdes pirmais uzdevums.

RD skaidro, ka bezmaksas laikraksts nepieciešams, lai visiem rīdziniekiem vismaz reizi mēnesī nodrošinātu aktuālu un svarīgu informāciju par domes lēmumiem un jaunumiem galvaspilsētā, jo ne visiem iedzīvotājiem ir pieejams internets. Paredzēts, ka iecerētajā laikrakstā nebūs ne reklāmu, ne sludinājumu, un tas tiks izdots pilnībā par Rīgas pašvaldības līdzekļiem, kā arī par ziedojumiem, ja tādi būs.

Šāda masu avīze 21.gadsimtā pielīdzināma dinozauram, jo rīdzinieki nav viena liela masa, ko interesētu viena un tā pati informācija, jo "cilvēku dzīves ritumi, pieredze un paradumi kļūst arvien atšķirīgāki", domes sēdē teica opozīcijā esošās Vienotības frakcijas vadītāja Sarmīte Ēlerte. Viņa minēja piemēru, ka ģimene, kurai gadiem jāgaida rindā uz bērnudārzā, neinteresē Rīgas pilsētbūvnieka celto mājokļu īres maksa. Savukārt mazturīgas ģimenes vairāk par ekskluzīvu trolejbusu iegādi interesēs brīvpusdienu ieguve izglītības iestādē.

"Katram rīdziniekam vajadzīga konkrēta informācija un 21.gadsimtā to var pasniegt daudz lētāk un mērķtiecīgāk," teica Ēlerte.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks (Gods kalpot Rīgai) teica, ka rīdziniekiem pienākas zināt pēc iespējas plašāku informāciju par izglītības, sociāliem, komunālās sfēras un citiem jaunumiem, un avīze ir viens no populārākajiem veidiem, kā to sasniegt. Turklāt Rīga ir viena no pēdējām pašvaldībām Latvijā, kur šāda avīze vēl nav, un tādējādi "gandrīz jau ir nokavēta".

Savukārt, reaģējot uz Ēlertes teikto, ka pašvaldības informatīvas avīzes mūsdienās pielīdzināmas dinozauriem, viņš nosauca trīs piemērus, ka vairākās pašvaldībās, kur saimnieko Vienotības mēri - Ikšķilē, Cēsīs un Mārupē - izdoto avīžu 1.lappusē lasāmi pašvaldības vadības komentāri un pašreklāma.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņas centrs) savukārt uzsvēra, ka pašvaldības veidotā avīze būšot rīdzinieku rokasgrāmata par saimnieciskām lietām un tajā vispār nebūšot politikas - "Te nebūs ne Saskaņa, ne Vienotība".

Ušakovs arī atklāja, ka dažādi pašvaldības departamenti, struktūrvienības, kapitālsabiedrības izdod bukletus un skrejlapas kopumā par 400 000 latu gadā. Līdz ar jauno nodibinājumu tikšot pārtraukta šo bukletu sagatavošana, jo informācija tikšot publicēta avīzē. Tas ļaušot ieekonomēt bukletu veidošanai izmantoto naudu. Sašutumu par šo paziņojum pauda domes opozicionāri, kuri uzsvēra, ka līdz ar to vairs nebūšot pieejama informācija, kas iedzīvotājiem noderīga konkrētā iestādē, situācijā un laikā, bet to aizstās ar vispārīgu izdevumu, ko papildināšot arī pašvaldības politiska aģitācija.

Opozīcija arī kritizēja plānu par pašvaldības laikraksta izdošana ne tikai latviešu, bet arī krievu valodā. Tas varot nonākt pretrunā ar valsts valodas likumu, un neveicinās nepieciešamību visiem rīdziniekiem apgūt latviešu valodu.

Arī par iecerētās avīzes izdošanu atbildīgās Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laila Ivāna laikrakstam Diena pastāstījusi, ka šajā avīzē vispār nebūšot politikas, tikai praktiska informācija. "Avīzē mēs informēsim, piemēram, par to, kā privatizēto dzīvokļu īpašnieki var apsaimniekot savu namīpašumu, kā notiek ēku siltināšana, kā var saņemt kredītu. Informēsim par Rīgu kā 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētu, kā arī par izstrādāto Rīgas attīstības plānu," pastāstījusi Ivāna. Viņa arī apstiprināja, ka, cik tas būšot atkarīgs no viņas, laikrakstu nerotāšot Ušakova un Amerika fotogrāfijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas