Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Jaundzimušo un vēl nedzimušo bērnu mirstības iemeslus vēl tikai pētīs

Pērn visa gada laikā grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību laikā mirušas trīs sievietes, turpretim šogad šis skaits sasniegts jau tagad. Lai gan mātes mirstības rādītāji katru gadu svārstās, nemainīgs paliek galvenais mātes mirstības cēlonis - sociālekonomiskie apstākļi. Savukārt perinatālās mirstības rādītāji joprojām saglabājas augsti, negatīvā nozīmē Latvijai apsteidzot arī Lietuvu un Igauniju, trešdien vēsta avīze Diena.

Trīs mātes šogad nomirušas sociālekonomisku iemeslu dēļ, pie šādiem secinājumiem ļāvusi nonākt 2013. gadā ieviestā mātes mirstības konfidenciālās analīzes sistēma. Tas nozīmē, ka šīs sievietes faktiski nav nonākušas mediķu rokās, Dienai skaidroja Rīgas Dzemdību nama galvenā ginekoloģe Dace Rezeberga. Tas ļāvis secināt, ka darbs ir ne vien mediķiem, bet arī pašvaldībām un sociālajiem dienestiem, kas spētu identificēt riska grupas sievietes. Tāpat jārunā būtu ar ģimenes ārstiem, jo tieši viņu uzdevums ir rūpēties par ģimenes veselību, un šīm sievietēm ārstu redzeslokā vajadzētu būt vēl pirms grūtniecības iestāšanās.

Kamēr mātes mirstības cēloņi Latvijā tiek analizēti, tikmēr perinatālās mirstības gadījumus vien plānots rūpīgi izpētīt. Tas gan nenozīmē, ka šajās situācijās nenotiek nekāds audits, - notiek, taču ne pēc vieniem un tiem pašiem kritērijiem visā valstī. Lai gan perinatālās mirstības rādītāji katru gadu nedaudz uzlabojas, gadā nomirst apmēram 150 bērnu - lielākā daļa no viņiem piedzimst nedzīvi vai jau aiziet bojā pirms dzemdību sākšanās, paskaidroja Rezeberga. Lai gan kā risinājums perinatālās mirstības konfidenciālās analīzes sistēmas ieviešana valsts mērogā plānota vien šogad, jau tagad zināms, ka Latvijā situācija īpaši neatšķiras no citām Eiropas Savienības valstīm, - biežākie iemesli ir augļa augšanas aizture, kas nozīmē, ka auglis augot nesasniedz savu paredzēto potenciālu. Savukārt to ietekmē sievietes veselības stāvoklis, uzturs, kaitīgie ieradumi un grūtniecības komplikācijas. Tāpat nozīmīgs faktors ir priekšlaicīgas dzemdības.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 28.janvāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas