Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Jaunnedēļ skatīs sūdzību par lēmumu daļēji iesaldēt Lemberga aktīvus 66,69 miljonu latu vērtībā

Augstākās tiesas (AT) Senāts 8.aprīlī rakstveidā skatīs uzņēmuma Antonio Gramsci Shipping Corporation, kā arī Uģa Grūbes iesniegto blakus sūdzību par Rīgas apgabaltiesas pērnā gada 22.jūnija lēmumu, ar kuru daļēji tika iesaldēti Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga aktīvi 66,69 miljonu latu vērtībā.

Par to informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja. Jau ziņots, ka atšķirībā no Vidzemes priekšpilsētas tiesas apgabaltiesa pērn vasarā gan savā lēmumā precīzi uzskaitīja mantu, uz kuru attiecas aktīvu iesaldēšana, toreiz pastāstīja vairāku prasītāju statusā esošo ārvalstu kompāniju advokāts Grūbe.

Tādā veidā apgabaltiesa, tāpat kā Vidzemes priekšpilsētas tiesa, nolēma atzīt un izpildīt Latvijā Anglijas tiesas 2011.gada 20.aprīļa iesaldēšanas rīkojumu pret atbildētāju Lembergu daļā, ar kuru Ventspils mēram aizliegts atsavināt vai veikt darījumus, kas samazina vērtību viņam piederošajai, Latvijā reģistrētajai vai Latvijā esošajai mantai ar kopējo vērtību līdz 135 miljoniem ASV dolāru.

Tomēr atšķirībā no Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2011.gada 13.jūnija nolēmuma apgabaltiesa konkretizēja, ka šis aizliegums ietver, bet neaprobežojas ar Lembergam piederošo mantu, kas atrodas Latvijā, - trīs nekustamajiem īpašumiem Ventspils novada Puzes pagastā, diviem nekustamajiem īpašumiem Ventspils novada Ugāles pagastā, zemes gabalu Rīgā, O.Vācieša ielā 31, uz kura atrodas trīsstāvu dzīvojamā māja, aptuveni pieciem Lembergam piederošajiem transportlīdzekļiem, bezskaidras un skaidras naudas uzkrājumiem Latvijā reģistrētās kredītiestādēs, Lembergam piederošajām Latvijā reģistrētu kapitālsabiedrību kapitāla daļām un akcijām, kā arī Lembergam piederošajiem finanšu instrumentiem, skaidro naudu, vērtslietām un maksājumiem, kas pienākas no trešajām personām.

Minētais aizliegums neatņem Lembergam tiesības rīkoties ar jebkuru viņam piederošu un Latvijā esošu mantu vai atbrīvoties no tās parastā un pienācīgā darījuma gaitā, taču, ja Latvijā reģistrētas kapitālsabiedrības Lembergam piederošas kapitāla daļas vai akcijas ietilpst viņam piederošas mantas vērtībā līdz 135 miljoniem ASV dolāru, Lembergam bez Anglijas tiesas atļaujas ir aizliegts tās atsavināt vai veikt darījumus, kas samazina to vērtību.

Pārējā daļā Antonio Gramsci Shipping Corporation un citu pieteikumu par Anglijas tiesas 2011.gada 20.aprīļa iesaldēšanas rīkojuma atzīšanu un izpildi Latvijā apgabaltiesa toreiz noraidīja. Apgabaltiesa noraidīja arī Antonio Gramsci Shipping Corporation un citu pieteikumu par lēmumu izpildes nodrošināšanu.

Bez tam apgabaltiesas lēmums paredzēja, ka Lembergs nedrīkst samazināt savu aktīvu vērtību bez prasības pieteicēja piekrišanas, taču saskaņā ar šo lēmumu viņš var rīkoties ar saviem aktīviem, tostarp tos pārdot, apgalvoja Lembergs.

"Tas ir maksimums, ar ko mēs varējām rēķināties, pārsūdzot Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu," toreiz jūnijā atzina Lembergs, piebilstot, ka apgabaltiesas lēmums, visticamāk, netiks pārsūdzēts. Ar šo apgabaltiesas lēmumu "ir atjaunota normāla tiesiskā vide Latvijā", norādīja Lembergs.

Lembergs uzskatīja, ka uz viņu neattiecoties Anglijas tiesas jurisdikcija. "Anglijā nevar celt pret mani prasību. Tā prasība izčākstēs kā rīta rasa, vajadzīgs tikai laiks. Domāju, ka tuvāko divu trīs mēnešu laikā es Anglijas tiesā vinnēšu," prognozēja Lembergs.

2011.gada 20.aprīlī Anglijas tiesa nolēma, ka Lembergam līdz turpmākam tiesas rīkojumam ir aizliegts jebkādus savus aktīvus ar vērtību līdz 135 miljoniem ASV dolāru izvest no Anglijas vai Velsas, jebkādā veidā no tiem atbrīvoties, rīkoties ar tiem vai samazināt to vērtību.

Iesaldēšanas arests attiecas uz visiem Lemberga aktīviem neatkarīgi no tā, vai aktīvi ir vai nav uz viņa paša vārda, un neatkarīgi no tā, vai aktīvi ir atsevišķs īpašums vai kopīpašums. Tiesas rīkojuma izpratnē aktīvi ietver jebkuru aktīvu, no kura personai ir tieša vai netieša vara atbrīvoties vai vara rīkoties ar to tā, it kā tas šai personai piederētu.

Ņemot vērā, ka Lembergs atrodas Latvijā, pieteicēji - Antonio Gramsci Shipping Corporation un aptuveni 30 kompānijas - bija vēlējušies legalizēt un izpildīt Anglijas tiesas rīkojumu Latvijā, kā arī nodrošināt nolēmuma izpildi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Būvniekam Velve sākts tiesiskās aizsardzības process

Saistībā ar VSIA Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) lēmumu par līguma pārtraukšanu ar būvkopmāniju SIA Velve par PSKUS A2 korpusa būvniecību kompānijai sākts tiesiskās aizsard...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas