Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Katru mēnesi vidēji 7000 lietotāju elektrību saņem bez noslēgta līguma ar piegādātāju

Pēdējo divu gadu laikā katru mēnesi vidēji ap 7000 lietotāju elektrību saņem kā pēdējo garantēto piegādi, kas ir drošības mehānisms lietotājiem, kuru izvēlētais pakalpojuma sniedzējs vairs nespēj pildīt uzņemtās saistības, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

SPRK Enerģētikas departamenta pārstāvis Jānis Negribs skaidro, ka, atveroties elektroenerģijas tirgum, likumdevējs paredzēja drošības mehānismu lietotājiem, kuru izvēlētais pakalpojuma sniedzējs kādu iemeslu dēļ vairs nespēj pildīt uzņemtās saistības. Gadījumos, kad lietotājs nav paspējis pārslēgt līgumu ar citu pakalpojuma sniedzēju, elektroenerģijas piegādi nodrošina sadales sistēmas operators AS Sadales tīkls pēdējās garantētas piegādes ietvaros. Mehānisma mērķis ir nodrošināt lietotājiem nepārtrauktu elektroenerģijas padevi. Tomēr kā pagaidu risinājums, tas arī maksā dārgāk.

Atbilstoši normatīvajam regulējumam pēdējās garantētās piegādes elektrības cena ir atšķirīga katru mēnesi. To aprēķina atbilstoši kārtējā mēneša AS Nord Pool biržas Latvijas cenai, kurai tiek pieskaitīts pēdējās garantētās piegādes noteiktais uzcenojums. 

Pēdējās garantētās piegādes nodrošinātājs šobrīd ir AS Latvenergo, kas izvēlēts Sadales tīkls organizētā konkursa kārtībā. Kā liecina publiski pieejamā informācija - Latvenergo noteiktais uzcenojums šī gada novembrim ir 0,01770 eiro par kilovatstundu (kWh). Attiecīgi lietotājiem, kuri nokļūst pēdējā garantētajā piegādē, ir pienākums par saņemto pakalpojumu norēķināties pēc Latvenergo izrakstītā rēķina.

Lazdiņa skaidroja, ka, piemēram, jūnijā pēdējās garantētās piegādes cena bija par 6% augstāka nekā vidējā cena, par kuru mājsaimniecības jūnijā iegādājās elektrību, bet juridisko personu gadījumā - pat par 25% augstāka.

Viņa informēja, ka oktobrī pakalpojuma sniegšanu pārtrauca elektroenerģijas tirgotājs SIA ESK Enerģija. Bijušie šī tirgotāja klienti, kuri vēl nav paspējuši izvēlēties citu elektroenerģijas tirgotāju, šobrīd par dārgāku samaksu saņem pēdējo garantēto piegādi. Lai nenāktos pārmaksāt, SPRK aicina bijušajiem ESK Enerģija lietotājiem, kuri vēl nav paspējuši izvēlēties citu elektroenerģijas tirgotāju, to izdarīt līdz 15.novembrim, lai pakalpojumu no jaunizvēlētā pakalpojumu sniedzēja sāktu saņemt ar 1.decembri. Savukārt tie lietotāji, kuri izvēli izdarīs pēc 15.novembra, pakalpojumu varēs saņemt ne agrāk kā no 1.janvāra.

ESK Enerģija pakalpojuma īstenošanu pārtrauca oktobrī, kad Sadales tīkls 30.septembrī ar to izbeidza sadales sistēmas lietošanas līgumu. Brīdinošu informāciju par tirgotāja neizpildītajām finansiālajām saistībām pret sadales sistēmas operatoru lietotāji saņēma 3.septembrī. Savukārt 2.oktobrī lietotāji tika informēti, ka elektroenerģiju turpmāk saņems pēdējās garantētās piegādes ietvaros no Latvenergo.

Negribs skaidroja, ka ne vienmēr šāda situācija izveidojas, kad kāds no elektroenerģijas tirgotājiem pārtrauc pakalpojuma sniegšanu. Tas var notikt arī tad, ja lietotājs nav laikus pamanījis līguma ar savu elektroenerģijas tirgotāju beigu termiņu un to pagarinājis. 

"Lai šādā situācijā nenonāktu, ir rūpīgi jāseko līdzi ne tikai saviem elektrības rēķiniem, bet arī noslēgtā līguma termiņam, lai pēcāk nenāktos pārmaksāt," norādīja Negribs.

 

Top komentāri

...
.
Kāds vēl "noslēgts līgums"??? Līgums ir tad, kad divas puses savstarpēji saskaņo savas vajadzības, bet šeit viena puse noliek priekšā gatavu papīru, kuru otra ir spiesta parakstīt. Un dabiski, ka pirmā puse sev atstāj tikai tiesības, bet pienākumus uzliek otrai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas