Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

KNAB pērn visbiežāk pieķēra amatpersonas nelikumīgā amatu savienošanā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) administratīvi pieķertās amatpersonas pagājušajā gadā visbiežāk nav ievērojušas ierobežojumus attiecībā uz amatu savienošanu, liecina KNAB informācija.

Pagājušajā gadā visbiežāk pieļautie likumā Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā pārkāpumi ir saistībā ar speciālajiem ierobežojumiem attiecībā uz amatu savienošanu. Tāpat amatpersonas pieļāvušas pārkāpumus, kas saistīti ar ienākumu gūšanu un rīcību ar publiskas personas mantu, un pārkāpumus attiecībā uz ziedojumu pieņemšanu.

Dažos gadījumos pieļautie pārkāpumi bijuši saistībā ar valsts amatpersonas amata savienošanas izpildes kārtību, savukārt pārējie gadījumi saistīti ar atsevišķiem pārkāpumiem attiecībā uz komercdarbības ierobežojumiem, informācijas izmantošanas aizliegumu, aizliegumu ietekmēt administratīvo aktu izdošanu un aizliegumu būt par pārstāvi.

Valsts amatpersonu darbības kontroles jomā KNAB pagājušā gada darbības rezultāti liecina, ka naudas sods administratīvajās lietās piemērots 139 amatpersonām, bet gadu iepriekš sodītas 100 amatpersonas. Kopumā pērn dažādi lēmumi pieņemti 238 administratīvā pārkāpuma lietās par kopsummā 14 285 eiro. 2014.gadā amatpersonām naudas sodos kopumā piemēroti 10 115 eiro.

Partiju finansēšanas kontroles jomā pieņemti 29 lēmumi administratīvā pārkāpuma lietās, uzliekot naudas sodu - kopumā 8 070 eiro apmērā. Tāpat pieņemts viens lēmums par pretlikumīgi izlietotā valsts budžeta finansējuma atmaksāšanu valsts budžetā 33 177 eiro apmērā. Tāpat pagājušajā gadā KNAB pieņēmis 18 lēmumus par pretlikumīgu finanšu līdzekļu atmaksāšanu valsts budžetā kopumā 76 859 eiro apmērā.

Pērn otrajā pusgadā turpināts iesniegt tiesā prasības pieteikumus apturēt četru partiju darbību par gada pārskatu neiesniegšanu - Mūsu zeme, Par neatkarīgu Latviju!, Sociālā taisnīguma partija, Tautas kontrole. Savukārt prasības pieteikumi apturēt partiju darbību tiesā iesniegti par divām partijām - A8 partiju un Par dzimto valodu!.

Pēc iepriekšējā gadā notikušajām Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām 2015.gadā ziedojumu apmērs poliskajām partijām un to apvienībām ir krietni sarucis. Salīdzinot ar 2014.gadu, kad politiskajiem spēkiem ziedoto līdzekļu kopējā summa bija 5 211 470 eiro, bet 2015.gadā tā bija ievērojami mazāka - 830 337 eiro, kas uzskatāmi parāda to, ka ziedošanas prakse nemainās un joprojām lielākie līdzekļi tiek ziedoti īsi pirms vēlēšanu norises, savukārt citā laikā tie ir salīdzinoši minimāli.

Pagājušajā gadā KNAB kriminālvajāšanai nodevis 16 kriminālprocesus, kas ir par 11 lietām mazāk nekā gadu iepriekš. Prokuratūrai lūgts sākt kriminālvajāšanu pret 33 personām. Pērn sākti 27 kriminālprocesi, bet 2014.gadā sāktas 25 lietas.

Pagājušā gada 31.decembrī KNAB Izmeklēšanas nodaļas lietvedībā atradās 42 krimināllietas. 2014.gadā nodaļas lietvedībā atradās 33 lietas.

Pagājušajā gadā KNAB pieņēma 36 lēmumus par atteikšanos sākt kriminālprocesu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas