Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

KNAB pirmajā pusgadā administratīvi sodījis 47 valsts amatpersonas

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2011. gada pirmajā pusgadā par pārkāpumiem administratīvi sodījis 47 valsts amatpersonas, piemērojot tām naudas sodu kopumā 3 935 latu apmērā, portālu Diena.lv informēja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.

Sodīto vidū ir Saeimas deputāti, pašvaldību deputāti, pašvaldību iestāžu vadītāji un ministrijas valsts sekretārs.

Sešām valsts amatpersonām KNAB lūdzis atlīdzināt valstij nodarītos zaudējumus 75 080 latu apmērā, no tām - četrām Rīgas Brīvostas valdes locekļiem - katram 18 000 latu apmērā, liecina KNAB sagatavotais ziņojums par darbības rezultātiem šā gada pirmajā pusgadā.

KNAB ziņojumā secinājis, ka saglabājas augsti korupcijas riski gan administratīvajā, gan politiskajā līmenī. Korupcijas risku paaugstina arī ierobežotā finanšu līdzekļu pieejamība, jo konkurencē par publiskajiem resursiem tiek pielietoti arī prettiesiski līdzekļi - kukuļošana, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana un citas pretlikumīgas darbības.

Apkopotie dati liecina, ka amatpersonas izmanto dienesta stāvokli pretēji valsts interesēm, nodrošinot priešrocības atsevišķiem uzņēmējiem vai ekonomiskām grupām publisko iepirkumu pasūtījumu iegūšanā. “Vēl skaidrāk iezīmējas nepilnības pašvaldību pārvaldē, kur aizvien vairāk saplūst izpildvara ar lēmējvaru,” skaidroja A.Vitenburgs.

Šajā pusgadā KNAB prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai ir nosūtījis 10 kriminālprocesus pret 24 personām. Pirmajā pusgadā uzsākti 12 kriminālprocesi. Izmeklēšanas nodaļas izmeklētāju lietvedībā uz šā gada 30.jūniju - 44 krimināllietas.

Šā gada pirmajā pusgadā KNAB ir sagatavojis un nosūtījis vairāk kā 20 krimināltiesiskās palīdzības lūgumus 12 ārvalstīm, savukārt izpildījis trīs ārvalstu krimināltiesiskās palīdzības lūgumus.

Prokuratūras iestādes šī gada pirmajos sešos mēnešos nodevušas tiesai 7 KNAB izmeklētās krimināllietas kopumā pret 25 apsūdzētajām personām, savukārt pirmajā instancē izskatītas 4 krimināllietas pret 10 personām, kurās KNAB veicis pirmstiesas izmeklēšanu. Kopumā KNAB darbības laikā stājušies spēkā tiesas spriedumi 98 izmeklētajās krimināllietās pret 169 personām.

Par politisko partiju finansēšanas likuma normu pārkāpumiem šogad pirmajā pusgadā ir pieņemti 28 lēmumi par administratīvā soda piemērošanu politiskajām partijām, uzliekot naudas sodus kopumā 6 665 latu apmērā.

Par likumā noteiktās kārtības neievērošanu saistībā ar informāciju par plānoto priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu un par priekšvēlēšanu aģitācijas izcenojumu nesniegšanu šogad ir pieņemti 3 lēmumi par administratīvā soda piemērošanu plašsaziņas līdzekļiem. 2011.gada pirmajos sešos mēnešos ir pieņemti 12 lēmumi par pretlikumīgi saņemto finanšu līdzekļu atmaksāšanu valsts budžetā vai ziedotājam.

KNAB ziņojumu par darbības rezultātiem 2011.gada pirmajā pusgadā ir nosūtījis Saeimai un Ministru kabinetam.







Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas