Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Komunālos parādus vairs nenomaksās kaimiņi

Daudzdzīvokļu namu iemītniekiem nereti ir nācies saskarties ar situāciju, ka ir jāmaksā ne tikai savi komunālie rēķini, bet arī kaimiņa, kurš tos vienkārši nemaksā. Pretējā gadījumā par parādiem komunālo pakalpojumu var atslēgt visai mājai, arī godīgajiem maksātājiem.

Tas gan attiecas tikai uz tiem pakalpojumiem, kurus nevar piegādāt individuāli, piemēram, siltumu un ūdeni. Tādējādi visa māja ir dažu negodprātīgu nemaksātāju ķīlnieki, jo vienīgā iespēja ziemā nesalt ir samaksāt kaimiņa parādus. Protams, apsaimniekotājs regresa kārtībā var vērsties pret parādniekiem, taču bieži izvēlas to nedarīt, jo summas nav lielas, salīdzinot ar tiesāšanās izdevumiem. Faktiski tiek iets vieglākais ceļš, lūdzot pārējos mājas iemītniekus "samesties".

Uz situācijas prettiesiskumu jau ir norādījis tiesībsargs Juris Jansons. Jurists Juris Bārtulis Dienai norāda, ka tas ir klajš tiesību pārkāpums, ja personai liek maksāt trešās puses parādus. "Pat koplietošanas telpu gadījumā katram iedzīvotājam pieder sava domājamā daļa - un ir jāmaksā tikai par to. Arī gadījumos, ja parādnieks likumiskā kārtā tiek atzīts par maksātnespējīgu, par viņu nav jāmaksā kaimiņiem, jo maksātnespējas procesā kreditori savu naudu var atgūt," skaidro jurists.

Saeimas Mājokļu apakškomisijas deputāts Arvils Ašeradens (Vienotība) Dienai norāda, ka parlaments ir šo situāciju labojis, pieņemot likuma Par dzīvojamo māju pārvaldīšanu grozījumus, kas paredz tiešos norēķinus ar pakalpojumu sniedzējiem. Tādējādi ir atrisināta arī situācija, kad negodīgs namu apsaimniekotājs piesavinājās iedzīvotāju samaksāto naudu par komunālajiem pakalpojumiem un viņiem nācās maksāt vēlreiz. Tiešo norēķinu gadījumā katrs iedzīvotājs var būt pārliecināts, ka viņa samaksātā summa patiešām ir nonākusi pie komunālo pakalpojumu sniedzēja. Tiešie norēķini jau pašlaik tiek slēgti gan ar Latvijas gāzi, gan Latvenergo.

Visu Rūtas Kesneres rakstu "Var nākties zaudēt dzīvokli" lasiet ceturtdienas, 9.janvāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas