Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Lai sodītu kāpu izbraukātājus, jāgaida līdz augustam

Atestāciju nokārtojušie sabiedriskā inspektora apliecību varēs saņemt vien jūlija beigās - tik ilgs laiks vajadzīgs, lai pārbaudītu, vai kandidāts nav sodīts par vides pārkāpumiem.

Lai gan jau pērnā gada jūlijā Vides ministrija (VidM) ziņoja, ka sabiedriskie vides inspektori var sākt piemērot administratīvo sodu kāpu izbraukātājiem, pirmie inspektori labākajā gadījumā kāpu kontrolē varēs iesaistīties vien augustā. Bijis vajadzīgs vairāk par gadu, jo pērnvasar izrādījies, ka nav izstrādāti valdības noteikumi par sabiedrisko inspektoru atlasi un atestāciju. VidM solīja, ka tie parādīsies vēl līdz pagājušās vasaras sezonas beigām, taču inspektoru atlases kritēriji apstiprināti vien decembrī. Šovasar rīkotas jau piecas apmācības, taču atestācija - tikai viena. Tas nozīmē, ka kāpas varēs kontrolēt vien piektā daļa no iespējamā inspektoru skaita, turklāt - tikai sākot ar augustu, jo pirms tam vēl jānokārto pēdējās formalitātes.

Diena jau rakstīja, ka 15 Valsts vides dienesta (VVD) inspektoru nespēj fiksēt visus kāpu izbraukātājus, kas uzdarbojas turpat visā Latvijas 500 kilometru garajā jūras piekrastē. Pērn nolemts kāpu kontrolē aktīvāk iesaistīt arī pašvaldības un sabiedrību, kas līdz šim varēja palīdzēt videniekiem vien zvejas jomā, par īpašu centību pat saņemot prēmijas. Puse no 24 Latvijas piekrastes pašvaldībām kāpu kontrolei jau deleģējusi savus pārstāvjus, pamatā - pašvaldības policistu.

Nokārto vien trešdaļa


Līdzīgi kā pērnvasar notikumi risinās arī šogad - par inspektoru apmācību un eksaminēšanu atbildīgais VVD pirmo inspektoru apmācības semināru Rīgā rīkoja aprīļa beigās, atestācija notika vēl pēc diviem mēnešiem, un iepriekšējā trešdienā darbi jau bija izvērtēti. Eksāmenu nokārtoja vien pieci no 16 kandidātiem. "Tas ir maz, jo Rīgā apmācībās piedalījās galvenokārt pašvaldības uzņēmuma Rīgas meži darbinieki, kuru ikdienas darba specifika ir saistīta ar vides jautājumiem," vērtē VVD pārstāvis Andris Širovs.

Jāatzīmē, ka atestācija skaitās nokārtota, ja no protokola 15 ailītēm pareizi aizpildītas vismaz 12, bet testā pareizi atbildēti vismaz 90% jautājumu. Tiesa, atestāciju nokārtojušie inspektora apliecību varēs saņemt vien jūlija beigās - tik ilgs laiks vajadzīgs, lai VVD varētu pārbaudīt, vai kandidāts pēdējā gada laikā nav administratīvi sodīts par vides pārkāpumiem.

Zaļo policiju apsmej


Ideja par to, ka iedzīvotājiem varētu dot pilnvaras bez VVD pārstāvja klātbūtnes par kāpu izbraukāšanu sastādīt protokolu un to nosūtīt izskatīšanai dienestam, kas arī piemērotu sodus, radās jau pirms vairākiem gadiem. Tās iniciatore bija biedrības Zemes draugi pārstāve Guna Grimsta, kura ieteica izveidot bruņotu zaļo piekrastes policiju. Toreizējais valdības vadītājs Aigars Kalvītis (TP) gan esot tikai pasmējies par šo ieceri, sakot, ka "atpūtniekiem jābūt drošībā, tiem nevar draudēt ar ieročiem".

"Vēl 2004.gadā ieteicām izveidot šādu no citām valsts iestādēm neatkarīgu policiju, kas kontrolētu, lai kāpās neiebrauktu ar auto, neveiktu nelegālo būvniecību," Dienai skaidro G.Grimsta, piebilstot, ka patlaban, piemēram, ceļu policists nevar uzlikt sodu par stāvēšanu kāpās, jo viņš nav tam pilnvarots. Zemes draugi arī iestājās par to, ka zaļajiem policistiem būtu jāmaksā mēnešalga, jo darbs ar pārkāpējiem var būt bīstams. "Vienreiz jūrmalā aizturēju riktīgi būdīgus tēvaiņus, baidījos, ka kaut ko izdarīs, bet izrādījās apzinīgi, pat pagaidīja, kamēr ieradīsies policija," atminas G.Grimsta. Lai arī VVD pārstāvji atzīst, ka reidu laikā bieži nākas uzklausīt draudus par izrēķināšanos vai sastapties ar pārkāpēja mēģinājumiem jau protokola sastādīšanas laikā fiziski ietekmēt inspektoru, taupības nolūkos nolemts par sabiedrisko inspektoru darbu nemaksāt.

Citviet nemaz nesāks


Līdz šim notikušas vēl četras apmācības citviet Latvijā, taču atestācija topošajiem inspektoriem tur vēl nav rīkota, tādēļ arī kāpu kontrolē šovasar viņi, visticamāk, iesaistīties nepagūs. "Martā ieteicām VVD Liepājas reģionālās vides pārvaldes vadītājai Ingrīdai Sotņikovai rīkot sabiedrisko inspektoru apmācības, kad tās bija sarīkotas - ieradās 20 gribētāju, taču atestācijas nebija. Pārvaldē skaidro, ka to nevarot rīkot, jo I.Sotņikova esot atvaļinājumā," stāsta G.Grimsta. Viņa arī ir neizpratnē, kādēļ informāciju par inspektora amata kandidāta sodāmībām nevar pārbaudīt uzreiz pēc apmācībām, nevis pēc atestācijas tam tērēt veselu mēnesi, kuru inspektors varētu veltīt kāpu izbraukātāju tvarstīšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas