Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Latgalē kautuvē konstatēta nelikumīga uzņēmējdarbība

Veicot pārbaudi ar trihinelozi inficētās gaļas lietā, kādā kautuvē konstatēta nelikumīga uzņēmējdarbība, nformēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dienvidlatgales pārvaldes vadītājs Antons Lazdāns.

Pēc Daugavpilī konstatētajiem saslimšanas gadījumiem ar trihinelozi pagājušās nedēļas nogalē Daugavpils centrālajā tirgū gaļas tirdzniecības vietās tika paņemti paraugi. Vienā paraugā konstatēta trihineloze, taču atkārtotajā pārbaudē trihineloze netika konstatēta. Lai noskaidrotu inficētās gaļas izcelsmi, PVD Dienvidlatgales pārvaldes darbinieki veica kautuvju ārpuskārtas pārbaudi un vienā no tām konstatēja nelikumīgu uzņēmējdarbību.

"Nelikumīgajā uzņēmējdarbībā bijusi iesaistīta kāda persona, kas kaušanai nodevusi gan paša audzētās, gan arī iepirktās cūkas. Patlaban ir grūti pateikt, vai tieši šī persona ir saistīta ar inficētās gaļas nonākšanu tirgū. Lai to noskaidrotu, plānots veikt cūku kontrolkaušanu un to gaļas pārbaudi," skaidroja Lazdāns.

Lai izvairītos no līdzīgu gadījumu atkārtošanās, atbildīgajām amatpersonām Daugavpils centrālajā tirgū uzdots atjaunot visu tirdzniecības iestādē ienākošo liemeņu pārbaudi. Tā kā spēkā esošā likumdošana nepieprasa obligātu šādu pārbaudi, iepriekš gaļa realizācijai tikusi pieņemta, pamatojoties uz kautuvju izsniegtām izziņām.

Jau ziņots, ka Daugavpilī no centrāltirgū pirktas cūkgaļas ar trihinelozi inficējušies vismaz pieci cilvēki.

Latvijas Infektoloģijas centra Latgales filiāles epidemioloģe Nonna Vološčuka aģentūrai LETA pastāstīja, ka ar trihinelozi inficētā cūkgaļa tirgū varētu būt tirgota kopš maija beigām. Pirmais saslimšanas gadījums reģistrēts 21.jūnijā, pārējie mēneša beigās.

Saslimušie ir pieaugušie - vīrieši un sievietes, kas pēc termiskās apstrādes lietojuši uzturā tirgū pirktu cūkgaļu.

Trihinelozei ir raksturīgas alerģiskas parādības: tūska dažādās ķermeņa daļās, izsitumi uz ādas, pārmaiņas asins ainā, ierobežotas kustības locītavās, stipras muskuļu sāpes, apgrūtinātas acu ābolu kustības, runāšana, rīšana, elpošana. Temperatūra pamazām kāpj līdz 38-40° un saglabājas tik augsta vairākas nedēļas.

Dažreiz ir sirdsdarbības lēkmjveida traucējumi, bezmiegs, nemiers, stipras galvassāpes un svīšana. Atraugas, slikta dūša, vemšana, caureja vai aizcietējums ir tikai nedaudziem slimniekiem. Vājas invāzijas gadījumā slimību grūti diagnosticēt, jo simptomi nav raksturīgi. Smaga saslimšana dažreiz var beigties arī ar nāvi.

Cilvēkus, kuri pēdējā mēneša laikā ir lietojuši pārtikā tirgū pirkto gaļu, nejūtas labi un ir novērojuši šādus simptomus, Vološčuka aicina nekavējoties vērsties pie sava ģimenes ārsta, jo pati no sevis šī slimība nepārejot, tai nepieciešama specifiska ārstēšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas