Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Latviešu valodas ķēniņiene

Viņas dzejoļus vieglāk klausīties dziesmās — «uz aci» lasot, tie var izrādīties arī par smagu vai pat par nepieejamu. Turpretim, viņas stāstus lasot, šķiet, ka tos rakstījis pavisam cits cilvēks un ar minētajiem dzejoļiem tiem ir kopīga tikai izcili laba latviešu valodas izjūta. Tomēr cilvēks ir viens — Vizma Belševica.

20.gadsimta otrās puses lielākā latviešu rakstniece. Tie, kas viņu pazina, atceras, ka gan spoža humora izjūta, gan metafiziska dzīves traģisma apjausma Vizmai piemita jau kopš viņas Billes bērnības, un tāpēc viņa spēja būt gan sabiedrības dvēsele, gan nelokāmi norobežoties no sabiedrības uzmanības. Tikai ar atteikšanos no Triju Zvaigžņu ordeņa neākstījās, pieņēma asarām acīs, ar savu likteni papilnam izbaudījusi, kā teicis viņas kolēģis, dzejnieks Jānis Rokpelnis, «gadus, kad pie varas jau bija Saskaņas centrs», proti, padomju okupācijas konsekvences (lai gan savas dzejnieces gaitas bija sākusi kā sirdsšķīsta un labticīga padomju saules un Staļina apdziedātāja). Toties intervijām mūža pēdējos gadus ļāvās reti, un šajās retajās intervijās apgalvoja, ka tauta viņu gan ciena, bet nemīl, turpat uzreiz piebilzdama, ka mīlēt var tikai tādu cilvēku, kas pats sevi mīl, bet viņa sevi vienkārši neciešot.

Šogad 30.maijā Vizmai Belševicai būtu palicis astoņdesmit. Izrādās, šo sešu gadu laikā, kopš par tautas sirdsapziņu dēvētā rakstniece jau aizsaulē, Latvijas akadēmiskās vides interese par viņas, tās vienīgās latvietes, kura acīmredzot tikusi nominēta Nobela prēmijai literatūrā, arhīvu nav bijusi diezko liela, lai neteiktu, ka nekāda. Žēl gan, jo ne tikai Belševicas literārais mantojums, bet arī viņas dzīvesstāsts ir viela aizraujošiem pētījumiem. Vairāk par to lasiet SestDienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas