Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvijā šogad deviņos mēnešos iepirkts par 5% mazāk piena nekā pirms gada

Latvijā piena iepirkuma apmēri turpina samazināties un šā gada deviņos mēnešos iepirkts par 5% mazāk piena nekā šajā periodā pirms gada, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta publiskotā informācija.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) datiem 2018.gadā no janvāra līdz augustam Eiropas Savienībā (ES) kopumā iepirkts 107,55 miljoni tonnu piena, kas ir par 1,5% jeb 1,5 miljoniem tonnu piena vairāk nekā pirms gada.

Šogad augustā gan piena iepirkums ES bijis par 0,1% zemāks nekā gadu iepriekš šajā laikā.

Tikmēr Latvijā šā gada deviņos mēnešos kopumā iepirkts par 5% mazāk piena nekā attiecīgi 2017.gadā.

ES vājpiena pulveri kopš gada otrā ceturkšņa ik mēnesi saražo mazāk nekā attiecīgi 2017.gadā. Tikmēr sviesta un siera ražošanas apmēri ES pieauguši par 2% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Tāpat šogad mazāk ražo dzeramo pienu un krējumu, bet vairāk skābpiena produktus.

ES galveno piena produktu eksports ir zemākā līmenī nekā 2017.gadā. Vājpiena pulvera eksports šogad no janvāra līdz augustam ir sarucis par 1%, sviesta eksports samazinājies par 12% un siera eksports sarucis par 0,8%. ES šogad par 4% mazāk eksportē arī dzeramo pienu, par 21% mazāk kondensētu pienu, bet pilnpiena pulvera eksports sarucis par 14%.

ES bērnu pārtikas eksporta apmērs attiecīgajā periodā audzis par 14%, ES jogurta eksporta apmērs - par 6%, bet laktozes eksporta apmērs - par 4%. ES vājpiena pulvera eksporta apmērs uz Ķīnu kāpis par 3%, ES bērnu pārtikas eksporta apmērs uz Ķīnu - par 27%, bet ES laktozes eksporta apmērs uz Ķīnu - par 65%.

Par 40% audzis ES sviesta eksports uz Japānu un par 14% - ES siera eksports uz Japānu. ES siera eksports audzis arī uz Libānu, Šveici, bet par 7% tas sarucis uz ASV, par 15% - uz Čīli un par 26% - uz Koreju.

ES vājpiena pulveri ES šogad par 19% vairāk eksportē uz Alžīriju, par 56% - uz Singapūru, par 62% - uz Ēģipti 62% un par 90% - uz Bangladešu.

Top komentāri

Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
VISAS LAVIJAS VALDĪBAS IR MĒRĶIECĪGI IZNĪCINĀJUŠAS UN GRĀVUŠAS PIENA LOPKOPĪBU LATVIJĀ !!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas