Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Latvijas upes šogad kļūs vēl par 250 000 strauta foreļu mazuļu bagātākas

Latvijas upes šogad kļūs vēl par 250 000 strauta foreļu mazuļu bagātākas, jo Skonto būve turpina pirms trīs gadiem sākto projektu Miljons foreļu atgriešanās ar strauta foreļu mazuļu ielaišanu upēs.

Šodien Mergupē, Mālpils novadā, tika ielaisti 50 000 "Skonto būve" iniciētā projekta "Miljons foreļu atgriešanās" strauta foreļu mazuļu, un paralēli ielaišanai Mergupē 50 000 strauta foreļu ielaisti arī Alūksnes novada upītēs, informē sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Blaua, norādot, ka tuvāko nedēļu laikā Latvijas upes kļūs vēl par 150 000 strauta foreļu bagātākas.

Kopš projekta sākšanas 2011.gadā Latvijas upēs jau būs ielaisti 750 000 strauta foreļu mazuļu. Lai atjaunotu strauta foreļu populāciju, projekta Miljons foreļu atgriešanās četru gadu laikā Latvijas upēs pavisam tiks ielaisti miljons foreļu mazuļu.

Projekta krusttēvs un dabas pētnieks Māris Olte pauda gandarījumu, ka līdz ar projektu divos gados veiksmīgi augušas un dažādos upju baseinos Latvijā iedzīvojušās pirmās Miljons foreļu atgriešanās strauta foreles. Tās sasniegušas nārsta vecumu un gatavas dabīgā ceļā vairot strauta foreļu populāciju Latvijā. Savukārt pērn ielaistās zivtiņas sasniegušas vairāk nekā desmit līdz 15 centimetru garumu.

Taču būtiskākais, pēc Oltes vārdiem, ka līdz ar šādu projektu un tā radīto rezonansi mainās arī sabiedrības attieksme pret zivīm kā Latvijas dabas bagātību kopumā.

Projekta iniciators un Skonto būve valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis aicina sabiedrību palīdzēt nosargāt ielaistos foreļu mazuļus, lai vārda tiešā nozīmē kopīgiem spēkiem būtu īstenota Miljons foreļu atgriešanās ideja, un šīs zivis būtu upju faunas ikdiena.

Strauta foreļu mazuļu izlaišanas vietas izvēlētas, vadoties pēc zinātniskiem Latvijas upju izpētes datiem, lai atjaunotu strauta foreļu populāciju upēs, kas ir piemērotas strauta forelēm, bet tajās to nav vai ir ļoti maz, un to turpmākā attīstība apdraudēta.

No Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūta Bior 2011.gadā tika saņemta atļauja ielaist strauta foreļu mazuļus septiņos Latvijas upju baseinos un 37 izlaišanas vietās. Foreļu ielaišanas vietas četru gadu laikā nemainās, lai, ņemot vērā strauta foreļu dzīves ciklu, pēc projekta īstenošanas tās noteiktajās upēs spētu vairoties jau dabīgā ceļā.

Projekta Miljons foreļu atgriešanās laikā aizvadītajos gados 500 000 strauta foreles ielaistas jau Padedzē, Ogrē, Lielupē, Ventā, Gaujā un citviet Latvijā. Strauta foreļu mazuļus pēc Skonto būve pasūtījuma izaudzē trīs Latvijas zivju audzētavas - Bior zivju audzētava Tome, SIA Faps un ZS Sillakas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas