Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Latvijas uzņēmēji sadarbībai ar Irāku redz perspektīvu

Irāka ir valsts, kurai piemīt ekonomiskās izaugsmes potenciāls, arī finanšu līdzekļu tai ir pietiekami, lai būvētu ražotnes un arī pirktu ārvalstu pakalpojumus, turklāt šai valstij pat vairāk kā investīcijas nepieciešamas zināšanas un pieredze. Līdz ar to Latvijas uzņēmējiem ir plašas iespējas sadarboties ar šo Līča valsti, nododot tai savu pieredzi. Tās ir galvenās atziņas, kuras Dienai pauda Irāku apmeklējušās uzņēmēju delegācijas pārstāvji.

Mūsu uzņēmēji pabija gan Irākas ziemeļos, Kurdistānas galvaspilsētā Erbilā, gan valsts galvaspilsētā Bagdādē. Kopējie secinājumi pēc vizītes visiem ir līdzīgi - Erbilā ir droši. Turklāt tur jau likti pamati infrastruktūras attīstībai un sadarbībai ir lielāks potenciāls nekā Bagdādē. Savukārt Irākas galvaspilsētā situācija drošības ziņā ir nestabilāka, kara gados faktiski visa infrastruktūra ir izpostīta un daudzu nozaru attīstība jāsāk no nulles.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Andris Ozols stāsta, ka no 12 uzņēmējiem, kas viesojās Erbilā, uz Bagdādi bija gatavi doties tikai trīs. "Kurdistāna ir droša, ar šo reģionu mums jau ir sadarbība. Bagdāde ir pilnīgi cits stāsts. Tur pašnāvnieki uzspridzinājās arī mūsu vizītes laikā. Līdz ar to attiecībā uz mūsu uzņēmēju iespējām darboties šajā pilsētā esmu pozitīvi piesardzīgs tieši drošības apsvērumu dēļ," izklāsta Ozols.

Ārlietu ministrija (ĀM) cilvēkus, kuri gatavojas doties uz Irāku, aicina ņemt vērā, ka "drošības situācija valstī joprojām ir nestabila un saglabājas augsts terorisma draudu līmenis. Līdz ar to ĀM iesaka Latvijas valstspiederīgajiem bez īpašas nepieciešamības neapmeklēt Irāku, izņemot Ziemeļirākas Kurdistānas reģionu, kur drošības situācija ir stabilāka. Pēdējā gada laikā teroristu uzbrukumu skaits ir palielinājies, un pastāv nopietni cilvēku nolaupīšanas draudi. Ja pretēji ĀM ieteikumam esat nolēmuši ceļot uz pārējiem Irākas reģioniem, iesakām nolīgt profesionālu apsardzes firmu, kas parūpēsies par nepieciešamajiem drošības pasākumiem".

Uzņēmēju delegācijas vadītājs, ĀM Ārējo ekonomisko sakaru veicināšanas nodaļas vadītājs Rūdolfs Brēmanis gan norāda, ka tūristu, kas ceļo "uz savu roku", drošība ir viena lieta, bet uzņēmēju, kas valstī ierodas vai nu pēc amatpersonu, vai sadarbības partneru uzaicinājuma, situācija ir atšķirīga. "Esmu vairākus gadus dzīvojis Afganistānā, un jāteic, ka, salīdzinot ar šo valsti, Irākā situācija ir daudz drošāka un stabilāka. Uz Irāku mūsu uzņēmējiem ir viegli aizlidot caur Stambulu, iekšējie reisi ir ērti pieejami, arī viesnīcas ir labā līmenī. Turklāt, braucot uz Erbilu, Latvijas pilsoņiem nav nepieciešama vīza. Kurdistānā vispār kopējā drošības situācija vērtējama kā laba. Taču arī Bagdāde mani patīkami pārsteidza, tā ir ekonomiski aktīva pilsēta, jūtams, ka naudas tur ir pietiekami," situāciju raksturo Brēmanis.

Brēmanis īpaši uzsver, ka irākiešiem nevajag Latvijas uzņēmēju naudu, t. i., finanšu investīcijas, bet gan zināšanas un tehnoloģijas: "Jā, varbūt darboties Irākā ir riskantāk nekā kādā Rietumeiropas valstī, taču ekonomiskā atdeve tur ir nesalīdzināmi augstāka. Rietumeiropā mūsu uzņēmēji darbojas daudz sīvākas konkurences apstākļos. Irākā šīs nišas ir brīvas, tur nav priekšā lielvalstis, jo tās pārsvarā interesē naftas industrija, kas savukārt nav Latvijas prioritāte."

Delegācijas vadītājs stāsta, ka Irākā milzīgas iespējas ir mūsu būvniekiem, jo kara laikā infrastruktūra pamatīgi nopostīta. Turklāt irākieši vēlas "visu modernāko un labāko" un vēlas arī attīstīt savu ražošanu, īpaši farmācijas jomā.

Plašāk lasiet Rūtas Kesneres rakstā Sadarbībai ar Irāku redz perspektīvu trešdienas, 5.marta, laikraksta Diena 10.-11.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas