Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Liepiņš ķēries pie reformām LNO: Ārzemniekiem honorāri samazināsies

Latvijas Nacionālās operas (LNO) budžets ir desmit reizes mazāks nekā vidējos Eiropas opernamos un pat 100 reizes mazāks nekā lielākajās Eiropas operās – tā skaidro eksperti, un arī operas valdes priekšsēdētājs Zigmārs Liepiņš Latvijas Televīzijas raidījumam Panorāma atzīst, ka jābūt taupīgiem un tik lielus honorārus kā līdz šim māksliniekiem no ārzemēm maksāt nevarēs.

Viņš gan arī skaidro, ka norobežošanās no ārzemju māksliniekiem negatīvi ietekmētu operas repertuāra māksliniecisko kvalitāti.

Raidījums vēsta, ka pēc publiski pieejamās informācijas, 2013.gadā pašmāju un ārzemju režisoru vidējais honorārs LNO atšķīries pat vairāk nekā trīs reizes. Panorāma pieļauj, ka starpība, visticamāk, būtu vēl lielāka, ja nebūtu līgums ar Viesturu Kairišu par topošās operas Valentīna režiju, kā arī Andreja Žagara režisētais iestudējums Rožu kavalieris. Eksperti gan skaidro – opera ir starptautiska māksla, tajā jau izsenis valda brīvais tirgus, un citur kā režisori, tā solisti un diriģenti saņem daudz, daudz lielākas naudas summas.

"Jāatbild uz to, vai Latvija grib operu, vai Latvija var atļauties operu. Par pārējo mēs esam tirgū. Visas tās diskusijas – vidēji, augsti, zemi – tāds tas žanrs, viņš kā atnāca no karaļpilīm, tā ir iegājies un viņš ir tāds. Grūtākais ir vienmēr noteikt – vai tiešām tas ir labs, ko mēs ņemam. Jo bieži vien jau mēs pasludinām kaut kādu pasaules zvaigzni, ko zin tikai Latvijā, bet ārpus gandrīz nemaz," Panorāmai saka Kultūras akadēmijas profesors Ivars Bērziņš, kurš arī norāda – mūsu opera nav unikāla, kā to līdz šim uzsvērusi tās vadība, bet priekš mazā budžeta līmenis ir tiešām augsts. Bez ārzemju māksliniekiem tā kļūtu par lokāli reģionālu operu.

Liepiņš sola turpmāk publiskot visiem operas māksliniekiem izmaksāto honorāru apmēru, un uzsver – katrs projekts, režisors un solists jāvērtē atsevišķi: "Kādreiz par kādu mākslas darbu būs jāmaksā varbūt ļoti liela nauda, un tas vienkārši būs nepieciešams, lai operas prestižu uzturētu. Un kādas reizes mēs to varēsim atļauties darīt par ļoti saprātīgām un lētām cenām."

Viņš arī Panorāmai skaidro, ka, mēģinot veidot operas repertuāru tikai ar vietējiem spēkiem, tas noplicinātos.

"Opera katrā ziņā ir vienā pasaules mākslas telpām jebkurā gadījumā. Un norobežoties no procesiem, kas notiek pasaulē, mēs netaisamies. Un visādas insinuācijas par to, ka operā notiks ziņģu festivāli, es domāju, ir pilnīgi lieki, un ir nepareizi iztulkoti, iespējams, kādi mani izteicieni par šo tēmu - tuvināties tautai," norāda Liepiņš.

Raidījums piebilst, ka lai arī pēc statistikas operu Latvijā apmeklē tikai 10% valsts iedzīvotāju, eksperti skaidro, ka šāda situācija novērojama visās valstīs. Latvijā opera ir iecienīta - izrāžu apmeklējums pārsniedz pat 90%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas