Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Lietuva plāno medicīniskos atkritumus vest dedzināt uz Latviju

Lietuvas valdības Ārkārtējo situāciju komisija ieteiks valdībai atsaukt tieši pirms diviem mēnešiem izsludināto ārkārtējo situāciju saistībā ar milzīga daudzuma medicīnisko atkritumu uzkrāšanos valstī un turpmāk šos atkritumus vest dedzināt uz Latviju.

Ārkārtējā situācija gan tiks atcelta ne agrāk kā 17.augustā, kad darbā pēc atvaļinājuma atgriezīsies valdība.

Kā ziņots, jūnijā valdība atzina, ka uzkrājušies medicīniskie atkritumi traucē medicīnas iestāžu darbu un apdraud cilvēku veselību, bet patlaban nav iespēju tos likvidēt.

Agrāk lielākā daļa šo atkritumu Lietuvā, galvenokārt Viļņas, Kauņas, Panevēžas un Utenas apriņķī, tika sadedzināta. Ar to nodarbojās divas kompānijas - Senove Viļņā un Toksika Šauļu rajonā. Pirmā no tām martā apturēja darbību, jo neatbilda vides aizsardzības prasībām, savukārt otrajai maija vidū izraisījās juridiskas domstarpības ar darbu uzņēmēju, un tā pārtrauca bīstamo atkritumu dedzināšanas iekārtas izmēģinājumus.

Ārkārtējās situācijas izsludināšana ļāva uzņēmumam Senove uz laiku atsākt atkritumu dedzināšanu Viļņā, lai gan tā lūdza atļauju neatsākt darbību.

Kā tagad pastāstījis iekšlietu ministrs Raimunds Palaitis, domājams, ka līdz šim uzkrātos atkritumus vēl likvidēs uzņēmums Senove, bet vēlāk tie tiks vesti uz Latviju. "Risinājums ir šāds - no šā brīža medicīniskos atkritumus vairs nekrāt uzņēmumā Senove, bet izvest ārpus Lietuvas Republikas robežām un tur utilizēt saskaņā ar viņu likumiem," viņš sacījis, paskaidrodams, ka ar ārzemēm šai gadījumā domāta Latvija, jo tas esot izdevīgi taras izmaksu ziņā. Sīkāku informāciju ministrs nav sniedzis.

Patlaban Lietuvā uzkrājušās gandrīz 37 tonnas neiznīcinātu medicīnisko atkritumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas