Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Lietuvieši nesteidz domāt par brīvo tirgu

Desmit mēnešu - aptuveni tik daudz laika, lai sagatavotos pilnīgai elektroenerģijas tirgus atvēršanai, vēl ir Lietuvai. Mūsu kaimiņvalsts iedzīvotāju lielākā daļa pagaidām vēl bauda relatīvi mērenu regulēto elektrības tarifu - 13,7 eiro centi par vienu kilovatstundu. Formāli - tāpat kā šobrīd Latvijā - visiem lietotājiem ir tiesības iegādāties elektroenerģiju no jebkura piegādātāja, tomēr valsts regulētais energoapgādes uzņēmuma LESTO tarifs mājsaimniecībām ir pietiekami pievilcīgs, lai daudziem iedzīvotājiem nebūtu intereses meklēt alternatīvas.

Savukārt diskusijas par to, kas notiks Lietuvas elektroenerģijas tirgū pēc tā pilnīgas atvēršanas, kaimiņvalstī vēl ir tikai sākumposmā.

Patlaban no atbildīgajām Lietuvas institūcijām nav saņemta nekāda informācija, kāda varētu būt situācija un iespējamais regulējums Lietuvas elektroenerģijas tirgū pēc pilnīgas tā atvēršanas, šādu lakonisku atbildi par notiekošo kaimiņvalsts tirgū sniedz gan Latvijas energokompānija Latvenergo, gan Igaunijas uzņēmums Enefit. Elektrības tirgus liberalizācija nav arī Lietuvas politiķu un mediju aktualitāte, pārliecinājās Diena, iepazīstoties ar vadošo Lietuvas mediju pēdējo nedēļu publikācijām.

"Kopumā elektroenerģijas tirgus atvēršanas temats Lietuvā nav populārs. Plānotā eiro ieviešana, ekonomiskās krīzes laikā samazināto pensiju kompensēšana, kā arī iespējamā jaunu nodokļu ieviešana pašlaik ir ievērojami aktīvāk apspriesti jautājumi," norāda SEB bankas Lietuvā galvenais ekonomists Gitans Nauseda. Turklāt Lietuvas politiķi ir ieinteresēti pirms gaidāmās eiro ieviešanas izvairīties no cenu satricinājumiem, kas varētu negatīvi ietekmēt valsts makroekonomiskos rādītājus.

Papildu iemesls, kāpēc Lietuvas politiķi nesteidz risināt ar tirgus atvēršanu saistītos jautājumus, varētu būt arī šī gada maijā gaidāmās Lietuvas prezidenta vēlēšanas, kurās cīņa par Valsts prezidenta amatu, pēc Lietuvas mediju domām, šogad būs asa. Lai gan pašreizējai Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei tiek prognozēta uzvara, visticamāk, atšķirībā no iepriekšējām vēlēšanām to viņai nāksies izcīnīt ļoti sīvā konkurencē.

Patlaban Lietuvā reģistrēti 65 elektrības piegādātāji, no kuriem janvāra beigās aktīvi darbojušies vien divdesmit septiņi, liecina Lietuvas Valsts cenu un enerģētikas kontroles komisijas dati.

Lietuvas enerģētikas ministra padomniece Daiva Rimašauskaite norāda, ka Lietuva savu elektroenerģijas tirgu uzskata par lielākoties liberalizētu, jo jau no 2013. gada juridiskajiem klientiem elektrība jāpērk brīvajā tirgū un arī mājsaimniecībām ir tiesības izvēlēties jebkuru piegādātāju. Tomēr būtisku attīstību elektroenerģijas tirgū Lietuva sagaida tikai pēc tam, kad darbu sāks Lietuvas-Zviedrijas elektropārvades kabelis NordBalt. To ir plānots nodot ekspluatācijā 2015. gada nogalē.

Taču tirgus Lietuvai jāatver jau 2015. gada sākumā - to tāpat kā Latvijas gadījumā paredz valsts saistības pret Eiropas Komisiju (EK) tā sauktā BEMIP plāna ietvaros. Skaidru atbildi, kādu regulējumu izvēlēsies laikā no 2015. gada līdz NordBalt kabeļa darbības sākumam, ministra pārstāve nesniedz, tikai norāda, ka Enerģētikas ministrija "meklēs veidus, kā veicināt konkurenci tirgū un mājsaimniecību interesi par elektroenerģijas tirgu".

Baltijas valstu un EK vienošanās BEMIP plāna ietvaros gan neparedz konkrētas soda sankcijas pret valsti, kura pārkāptu nosacījumu par tirgus atvēršanu, liecina publiski pieejamie dokumenti. Tomēr, ņemot vērā, ka Lietuva saņem apjomīgus atbalsta līdzekļus jau minētā NordBalt kabeļa būvniecībai un cer saņemt arī atbalstu vairākiem citiem infrastruktūras projektiem, piemēram, Lietuvas-Polijas elektropārvades savienojumam un Lietuvas-Polijas gāzes cauruļvadam, iespēja, ka valsts varētu atteikties no savu saistību pildīšanas un atlikt elektrības tirgus atvēršanu uz vēlāku laiku, ir maz ticama.

Visu rakstu "Kaimiņi nesteidzas domāt par brīvo tirgu" lasiet pirmdienas, 24.februāra, laikrakstā Diena! 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas