Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

LIZDA vadītāja: IZM darbā trūkst profesionālisma

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Ingrīda Mikiško saskata trūkumus un neprofesionalitāti Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) darbā.

Vaicāta, vai izskanējušie pārmetumi par izglītības un zinātnes ministra Vjačeslava Dombrovska (RP) nekompetenci ir pamatoti, Mikiško intervijā aģentūrai LETA sacīja, ka ministrs atbild par ministrijas darbu, bet ko var darīt, ja operēšanai tiek sniegti neprecīzi dati, kas apliecina faktu par vājo ministrijas aparātu.

"Bieži vien saskarē ar ministrijas departamentiem saņemam visādus brīnumus, uz kuriem nezinām, kā reaģēt un vēl domāt. Nezinu, vai tas bija eksministrs, kas novājināja šo aparātu, vai tā ir ilgstoša situācija, bet mēs jūtam, ka trūkst profesionālisma. Pašlaik mēs ministrijā redzam vāju finanšu departamentu un nejūtam vēlmi situāciju izglītībā mainīt, jo visu laiku tiek atrasts kāds vainīgais, kas traucē," sacīja LIZDA priekšsēdētāja.

Viņasprāt, arī ministrijas vājā darbība ir traucējusi izcīnīt lielāku finansējumu nozarei. "Ja ministrija spētu parādīt, kādas reformas 2014., 2015. un 2016.gadā gaidāmas, kādā veidā sakārtos jukas, tas jau dotu pozitīvāku rezultātu," uzsvēra Mikiško.

Arodbiedrības vadītāja arī nav īsti apmierināta ar sociālo dialogu, kas atklājies arī saistībā ar memoranda par pedagogu algām izstrādē. Viņasprāt, nav pareizi, ka tiek runāts ar katru atsevišķi, nevis viesiem kopā pie viena sarunu galda.

Saistībā ar memorandu par pedagogu algām Mikiško akcentēja, ka prasība paliek nemainīga - paaugstināt zemāko pedagogu darba samaksu mēnesī par likmi līdz 310 latiem. "Tā kā budžets tiek veidots, iezīmējot nākamos trīs gadus, mēs vēlamies skaidrību šajā jautājumā un ieraudzīt, kā tiks paaugstināta pedagogu darba samaksa. Šis jautājums tiek risināts, bet līdz šim brīdim mēs neredzam iezīmētu grafiku. Ir vairāki risinājumi, kā mūsu vēlmi izpildīt, bet pašlaik vislielākā pretestība ir tieši no Izglītības un zinātnes ministrijas puses," teica Mikiško.

Arodbiedrības vadītāja arī norāda, ka daudz runāts par dažādām strukturālām reformām, kuras būtu tās reālākās reformas, lai, optimizējot skolu tīklu, pārskatot programmas, darot daudzas citas lietas, iegūtu finansējumu, bet atbilde ir jāsniedz ministrijai. Pēc viņas domām, vājā aparāta dēļ ministrija nespēj ātri veikt aprēķinus un sniegt atbildi par reformu īstenošanu.

"Visas strukturālās reformas tagad atkal tiek pārbīdītas, attiecīgi uz 2015., 2016.gadu. Tas nozīmē, ka tuvākajā laikā nekas nemainīsies, un izskatās, ka pedagogiem turpmākajos trīs gados jārēķinās ar 295 latiem par likmi. Tas, protams, pedagogus neapmierina, jo ar pašreizējo pielikumu 15 latu apmērā pietiek, lai ģimene vienu reizi ieietu veikalā. Tas ir diezgan smieklīgi," uzsvēra Mikiško.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas